Bėdos su šilumos siurbliu

Vargau kol pasileidau savo šilumos siurblį (toliau – ŠS), dėl nesandarumo lauko kolektoriuje, tad kaip apsidžiaugiau, kai pagaliau viską sutvarkius jį pavyko paleisti. Tik paleidęs iškart pasikviečiau šaldymo sistemos meistrą, kad atliktų ŠS diagnostiką, įvertintų būklę, papildytų freonu jei jo trūksta. Apie visą tai aprašiau poste – Geoterminis šildymas paleistas.

Paleistu ŠS džiaugiausi neilgai. Jis veikė, šildė namą ir ruošė karštą vandenį, visą tai darė pigiau, nei jei tai būčiau daręs tiesiogiai elektra, bet apie deklaruotą šilumos siurblio COP`ą galėjau tik pasvajoti.  Nebūčiau namo šildęs elektra, būčiau stipriai nusivylęs savo namo šiluminėmis savybėmis, bet kadangi namą iki tol kelis metus šildžiau tiesiogiai elektra, ir tiksliai žinojau jo šilumos poreikį, nesunkiai galėjau įvertinti šilumos siurblio efektyvumą, o efektyvumas buvo toks, kad paleidus šilumos siurblį bendras elektros suvartojimas beveik nepakito. Namuose palaikiau aukštesnę temperatūrą, tad ŠS tikrai šildė ekonomiškiau nei tiesiogiai elektra, na bet COP – 3 net nekvepėjo.

Namo šilumos poreikis nebuvo didelis, idėjų ką dar galima padaryti neturėjau, juk ką tik net meistrą buvau išsikvietęs, kuris turėjo sureguliuoti ŠS maksimaliai efektyviam darbui, prastu efektyvumu mintyse apkaltinau kilmės šalį Kiniją ir kuriam laikui problemos nejudinau.

Tuo metu buvau pasiruošęs nurašyti visus ŠS, kaip neefektyvius, realybėje nepasiekiančius deklaruotų savybių, kas dar labiau sustiprino mano simpatijas tiesioginiam šildymui elektra, bet kolegų pasistačiusių panašių šiluminių savybių namus, ŠS ekspluatacinių rodiklių viešinimas vis tik sulaikė mane nuo visiško šilumos siurblių nurašymo, kaip išreklamuoto, bet visai neveikiančio produkto.

Situacija pasikeitė, kai įsirengiau saulės elektrinę apie kurią žadu parašyti neužilgo, bei kartu su elektrine buvo įrengtas papildomas visos namo elektros energijos skaitliukas, kurį nesunkiai pavyko pajungti prie protingo namo sistemos „Home Assistent“ apie kurią žadu taipogi parašyti. Per protingo namo interfeisą stebint elektros energijos suvartojimo duomenis, dar kartą susidomėjau ŠS darbu ir nusipirkau dar vieną elektros energijos matuoklį, suderinamą su „Home Assistent“ programa, kurį pajungiau matuoti tiktai ŠS elektros sąnaudas, bei stebėti ŠS darbo kreives.

Žinodamas tikslias savo namo ekspluatacines savybes jį šildant ir ruošiant karštą vandenį tiesiogiai elektra grubiai primečiau savo ŠS COP kuris šildymui gavosi apie 2,6, o karšto vandens ruošimui apie 1,6, ir tai su visokiais galimais paklaidų pridėjimais didesnio COP`o naudai. Realus COP`as turėtų būti mažesnis.

Analizuodamas kreives pastebėjau dar vieną problemą, kad mano ŠS deklaruota galia šildymui 2,2kW, o karšto vandens ruošimui iki ~3kW, bet pas mane namo šildymui ŠS dirbo ~3kW galingumu, o karšto vandens ruošimui dar didesniu. Norėdamas sumažinti vartojamą galią, pradžiai nusipirkau dažnių keitiklį, kurio pagalba sumažinau kompresoriaus galingumą ~20%, nes forumuose teko skaityti, kad tai minimalus saugus dydis kompresoriui nepritaikytam dirbti su inverteriais. Dažnių keitiklis ŠS COP`ui įtakos arba neturėjo, arba ji pakankamai nereikšminga. ŠS galia sumažėjo, tad jis dabar dirba ilgiau ir bendras suvartojamas elektros energijos kiekis išliko labai panašus, koks ir buvo iki tol.

Pirma mintis, kad gal per 5 metų laikotarpį vėl išėjo dalis freono iš sistemos ir vėl reikia jį papildyti. Pradėjau ieškoti meistrų galinčių tai padaryti. Bendraujant su meistrais užkliuvo, kad net keli perspėjo, jog su manometru tiksliai nenustatysi, kiek dabar freono sistemoje yra ir atitinkamai papildysi nelabai tiksliai. Vienintelis būdas papildyti tiksliai, tai išsiurbti visą kiekį iš ŠS jį pasverti kad sužinoti kiek buvo ir paskui supilti atgal gamintojo nustatytą freono kiekį pagal svorį. Tai atliekama svarstyklių pagalba, maždaug taip:

Antras niuansas tas, jog vienas meistras pasiteiravo, o kodėl noriu papildyti, nes jei sistema sandari, tai papildyti nereikia, o jei nesandari, tai pradžiai reikia nesandarumo ieškoti ir jį taisyti, o tik po to papildyti. Čia šeip tai labai svarbus niuansas, sustiprinantis abejones dėl poreikio pildyti freoną ir pirmojo meistro apsilankymo metu.

Trečias niuansas – per mažas ar didesnis freono kiekis mažina Cop’ą. Jei vartoja daugiau elektros, nei deklaruota – freono perdaug, patvirtina spėjimą dėl per didelio freono kiekio sistemoje.

Sužinojęs tiek naujos informacijos padariau prielaidą, jog tik pradėjęs eksploatuoti ŠS pasikviečiau meistrą, kuris papildė mano ŠS didesniu freono kiekiu nei reikia, nes pildė vadovaudamasis tiktai monometro rodmenimis, tuo apsunkino kompresoriaus darbą, dėl ko jis dirbdamas eikvojo didesnę elektros galią, greičiau išdirbinėjo resursą, dirbo prastesniu COP`u ir švaistė elektros energiją. Dėl to mano elektros sąnaudos per metus buvo gerokai didesnės nei tikėtasi.

Po tokių minčių, toliau ieškojau meistro, kuris pildo freoną vadovaudamasis ne tik monometro parodymais, bet ir svarstyklėmis. Rodos vieną suradau už priimtiną kainą, bet kai atvažiavo ir pasakė kad jis puikiausiai viską papildys su monometru, teko su juo atsisveikinti. Rodos ieškojau pildančio tik su svarstyklėmis, ir tai tikrai turėjau aptarti su meistru derinant sąlygas telefonu, bet vis tiek iki galo nepavyko suderinti. Greičiausiai tikėjosi įtikinti nepatyrusį vartotoją, kad jis savo darbą išmano geriau ir vartotojai jam neturėtų nurodinėti, kaip jam dirbti, bet kai gyvai pasakiau, jog dėl blogo ŠS darbo įtariu būtent meistrą freoną papildžiusį monometro pagalba, tas meistras  nesiginčijo ir atsisveikino. 

Sekantis meistras jau atvažiavo su svarstyklėmis.

Mano ŠS gamintojo deklaruotas freono kiekis yra 1,6 Kg.

turi_buti

Meistras pajungė prie ŠS monometrą, kompresorių ir talpą freonui, kurią pastatė ant svarstyklių:

pajunge

Svarstyklėse rodmenis nunulino, tada įjungė kompresorių ir taip paliko jį dirbti apie pusvalandį. Išleidus visą freoną iš mano ŠS, svarstyklės rodė:

freono_kiekis_buvo

2,185 kg, kai turi būti tik 1,6 kg. Akivaizdu, kad mano spėjimas, dėl pirmojo meistro per didelio freono kiekio užpylimo pasitvirtino.

Tada meistras vėl nunulino svarstykles ir užpildė freono būtent tiek kiek ir nurodė ŠS gamintojas.

Praėjo jau maždaug mėnuo po šios operacijos atlikimo. Meistras buvo apsilankęs 2023-04-26. Neskubėjau rašyti, nes norėjau įsitikinti, kad viskas pasisekė ir ŠS COP`as tapo panašus, kokį deklaravo gamintojas. Sunku vis tik paskyti užtikrintai, nes tiksliems matavimas reikia ir tikslių matavimo prietaisų, matuojančių ne tik elektros sąnaudas, bet ir pagamintos šilumos kiekį, bet pirmi įspūdžiai, kad operacija buvo sėkminga ir ŠS dirba efektyviau. Dėl šilumos kiekio tiksliai pasakyti negaliu, nes vanduo boileryje dabar užkaitinamas vos ne dvigubai greičiau, bet šildomas jis dabar pora laipsniu mažesne temperatūra. Ankščiau šildė iki 47,8°C, o dabar teko t° sumažinti iki 46°C, nes kitaip suveikia ŠS apsaugos ir išmeta klaidą dėl per aukštų dujų temperatūrų. Kaip supratau, dėl padidėjusio ŠS galingumo, dabartiniai cirkuliaciniai siurbliai nespėja nunešti šilumos iki boilerio. Vertinant visus požymius COP`as padidėjo, nes pagaminamos šilumos kiekis padidėjo, o ŠS naudojama elektros galia sumažėjo. Po metų tikiuosi papildyti šį įrašą ŠS eksploatavimo gausesniais rezultatais.

Po šio nutikimo, aš kategoriškai nerekomenduoju samdyti meistrus kurie montuoja ŠS ir užpildo juos vadovaudamiesi tik monometrų rodmenimis. Nors ir po to teko susidurti su žmonėmis, kurie man bandė įrodyti, jog ir su monometru galima pakankamai tiksliai atlikti ŠS serviso darbus, na bet mano skaudi patirtis verčia abejoti tokiomis galimybėmis. Na netikiu aš, ir nesiūlau kitiems tikėti tokių meistrų pakankama kvalifikacija.

Įrašo “Bėdos su šilumos siurbliu” komentarai: 4

  1. Na toli teisingų pavyzdžių nereikia ieškoti.
    Automobilių kondicionierius visada išsiurbia pilnai, pamatuoja kiek trūksta, ir pripildo tiek kiek gamintojas nurodęs. Nežinau kodėl su ŠS.

    Gamintojas visada nurodo gramais kiek freono turi būt o, su manometru gali tikrint nebent ar kompresorius veikia.

    • Pilnai pritariu, bet kai atvažiuoja “specialistas“ negi su juo ginčysiesi? Juk specialistui ir moki pinigus už jo žinias, specifinius gabumus, kad pačiam nereikėtų leisti laiko gilinantis į niuansus. Paprastai specialistai savo sritį išmano geriau nei vartotojai, o be to, kodėl vartotojai turi viską išmanyti? Deja, bet statybų srityje dažna situacija, kai specialistais pasitikėti negalima :(. Iš kitos pusės, ne tik statybose. Nueini į parduotuvę, ir po parduotuvės specialistų konsultacijų, nusiperki ne tai, ko tau labiausiai reikia, o ką pardavėjui labiausiai reikėjo parduoti dėl didesnio pelno ar dar kitų priežasčių :(. Ar nusiųsk žmoną su automobilių į neaiškų servisą, tai pakeis viską ko ir nereikia :).

  2. Kur radote techniką, kuris pasvėrė / pasvėrė freoną?

    Ieškau šios paslaugos netoli Molėtų. R407C freonas.

    • Ieškojau per Googlą įmonių dirbančių su šaldymo technika, per skelbiu.lt, per feisbuką. Įtariu radau per paskutinį, bet dabar jau tiksliai nepasakysiu. Paprastai pokalbio telefonu metu kėlę pasitikėjimą paprašydavo gana aukštos kainos, vienas pamenu apie 250€ paprašė už šią operaciją. Mažiau 100€ važiavo tik pildantys su monometrais. Aš Vilniuje ieškojau. Konkrečiai man freoną papildžiusio meistro klausiau ar nori reklamos, atsakė, kad klientų ir taip turi per akis ir reklamos atsisakė.

Parašykite komentarą