Protingas namas

Kai pradėjau namo statybas, norėjau savo namą padaryti ir protingesniu, arba kitaip pasakius įdiegti „namo automatizavimo sistemą“. Tuo metu rinkoje siūlomų „Protingo namo“ išbaigtų sistemų kaina buvo neadekvati, pradiniai komplektai su minimaliomis valdymo galimybėmis buvo siūlomi už maždaug 10`000,00 Lt. Palyginimui, mano geoterminis šilumos siurblys kainavo maždaug dvigubai pigiau.

Statybas pradėjau su mažesniu biudžetu, nei kainavo tokio dydžio namo statyba, net ir įvertinus banko paskolą, tad daug ką stengiausi padaryti savom rankomis ir taip atpiginti statybas, bei kai reikėdavo rinktis medžiagas ar įrenginius, kaina užėmė vieną pagrindinių vaidmenų pasirinkime. Aišku, nesirinkau visko kas pigiausia, ką beje matote ir patys, skaitydami mano blogą, bet tikrai mano name nieko nerasite nepagrįstai brangaus. Taigi, ir „Protingo namo sistema“ su tuometinėmis jos kainomis pateko į per brangių sprendimų kategoriją.

Vis tik neketinau visko palikti be jokio automatizavimo. Jau tada planavau signalizaciją išnaudoti ir tam tikrų elektros linijų atjungimui, kai išeinant iš namų įjungi signalizaciją, o signalizaciją atjungus, elektros linijų įjungimui. Taigi, dėl palikto įjungto lygintuvo išvažiavus atostogauti pergyventi  nebūtų reikėję :). Beje, ELDES produkcija, vertinant atsinaujinusį prekių asortimentą šiuo metu irgi tapo patrauklesne, Tuo labiau, kad ji palaiko tiek laidinius tiek ir belaidžius įrangos valdymo variantus. Taipogi atkreiptinas dėmesys, kad valdymo serveriai randasi Lietuvoje, tad valdomos įrangos atsako laikas pakankamai geras ir kas svarbiausia, įranga pakankamai aukšto patikimumo lygio. Vis tik, specializuojasi apsaugos sistemose.

Atsižvelgdamas į tai, namuose visą elektros instaliaciją atlikau standartiškai, nepravedžiau nei vieno tinklo laido prie šviesos jungiklių. Nesant namuose, nereikalingų elektros linijų atjungimas būtų vykdomas  iš elektros automatukų esančios dėžės, ten sumontuotų relių pagalba valdomų signalizacijos.

Vis tik, progresas namo automatizavimo sistemų srityje, per šį gana trumpa laikotarpį, vyko labai intensyviai. Šios srities produktus pradėjo siūlyti ir masiškai produkciją gaminančios įmonės, tad šį prekė iš prabangos prekių segmento nusileido į kasdieninių prekių segmentą. Mano ankstesnės mintys apie namo automatizavimo patikėjimą signalizacijai pasikeitė. Nusprendžiau, kad laikas patobulinti savo viziją šiuo klausimu.

Pirma mintis buvo, pasitelkti „aviete“ (RASPBERRY PI), kaip rekomendavo Egyras, kurio namo automatizavimo „avietės“ pagalbą rezultatą galime pamatyti čia. Taigi, nusipirkau „avietę“, suinstaliavau „Openhab 2“, kaip buvau pamokytas padaryti ir… tuo viskas ir baigėsi. Supratau, kad norint pajudėti bent kiek toliau, privalau lysti į visokius manualus ir kokiam pusmečiui pamiršti visą kitą. Manęs tokia idėja nežavėjo, tuo labiau, kad kaip tik tuo momentu išgirdau apie „Mi Home“ Xiaomi firmos siūlomus protingo namo sprendimus.

Kurį laiką pasvarsčiau, ar nevertėtų užmesti avietės varianto ir pereiti prie „Mi Home“ varianto, bet kai aptikau, kad į avietę įstačius USB ZigBee modulį, avietė gali puikiausiai susidraugauti su visa, jau įdiegta „Mi Home“ protingo namo įranga, nusprendžiau nelaukti ir iškart užsisakiau išbaigto produkto elementų. Vėliau sužinojau, kad net paildomo USB modulio pirkti nereikia, nes Mi Home Gatawėjus leidžia prie jo prisijungti ir valdyti prie jo pajungtą įrangą tiesiogiai iš pavyzdžiui kompiuterio su įdiegtais Windowsais.

Norėčiau visus susidomėjusius „Mi Home“ produkcija perspėti, kad atkreiptų dėmesį į regionus, kuriems skirta produkcija. Kadangi jau galima įsigyti ir Lietuvai skirtos produkcijos. Lietuvos rinkai skirtų prietaisų kiekiui padidėjus iki tenkinančių vos ne visus poreikius, siūlyčiau neeksperimentuoti su įranga skirta tik Kinijos regionui. Tuomet išvengsite „darbščiųjų rankų“ poreikio, bei užblokavimo problemų, su kuriomis man teko susidurti, žemiau aprašytoje situacijoje eksploatuojant vaizdo kamerą. Lietuvos rinkai skirta produkcija bus su Lietuviškoms rozetėms tinkamais kištukais. Realų tokio gatawėjaus pavyzdį apžiūrėti galėsite pavyzdžiui Topo Centro, Kilobaito, senukų, bei kitose parduotuvėse. Dasipirkti trūkstamos įrangos galėsite ir iš AliEkspreso. Palaikomos įrangos sąrašą rasite „Mi Home“ aplikacijoje pasirinkę Lietuvos regioną.

Beje, čia norėčiau truputį stabtelėti ir pakalbėti apie tam tikrus su protingu namu susijusius dalykus. Į protingo namo įvairius standartus dabar nesigilinkim, nesu aš visų standartų žinovas, be to gana nemažai apie juos aprašė čia. Pereikim prie svarbiausio. Protingo namo sistemą turi sudaryti smegenys – pakankamai nedidelio galingumo kompiuteris kai kur vadinamas valdikliu, įvairūs davikliai ir relės (visokios protingos rozetės, šviesos jungikliai). Ryšys tarp kompiuterio, daviklių ir relių gali būti organizuojamas laidais arba radijo bangomis.

Radijo bangos bute, tai dar vienas radiacijos šaltinis, tad visai logiška būtų vengti dar vieno radiacijos šaltinio, be to, visuomet laidinis ryšys bus patikimesnis už belaidį. Bet jei viską darysite laidų pagalba, tai iki pagrindinio valdiklio reikia nutiesti begalę laidų ir jei tik pradėjote protingo namo įrengimą, neapsigaukite su mažu pradinių laidų skaičiumi, su laiku bus noras automatizuoti didesnį namo elementų kiekį ir laidų kiekis tik didės. Čia man labai patiko „Darau Blė“ pasidalinta patirtis apie laidų raizgalynes, kai pradžiai žinai kokio rezultato nori, bet dar nesugalvoji, kaip tai turi būti padaryta. Pradžiai viską susimetė į tam pasidarytas lentynėles, bet paskui pamatęs, kokia betvarkė gaunasi, viską pritvirtino be jokių lentynėlių ant sienos su DIN bėgeliais. Kai žiūri, tai tarsi elektros skydinė pritvirtinta ant sienos. Man patiko :).

 

 

Bet kokiu atveju, jei planuosite sau laidinę sistemą, tai kažkas panašaus bus ir Jūsų namuose. Elektros rozetėms tiekiamą srove, mano supratimu teisingiau nutraukinėti dar saugiklių dėžutėje, relių pagalba, nei protingomis rozetėmis galiniuose taškuose, tad kažkas panašaus „auginama“ ir mano skydinėje, nors aišku, pakolkas bent jau ne tokiais kiekiais. Be to, kadangi dalį ryšio perduodu belaidžiam „ZiBee“, tai patraukliau elektros tiekimą nutraukinėti ne saugiklių dėžutėje, o arčiau elektros vartotojų, tad mažėja saugiklių dėžutės apkrova.

Kas liečia „Mi Home“ sistemą, tai čia belaidis ryšys užtikrinamas tiek Wi-Fi pagalba, tiek ir ZigBee, tiek Bluetooth. Kas liečia Wi-Fi tai radiacijos padidėjimas patalpose bus vienareikšmiškai didelis. Bluetooth žiūrisi šiek tiek patraukliau, bet tai vis tiek mano supratimu pakankamai daug radiacijos skleidžiantis standartas, o vat ZigBee visai kas kita. ZigBee standartu dirbantis daviklis, su labai maža baterija sugeba išdirbti iki 2 metų, tai apie kokią spinduliuotę galima būtų kalbėti? Įtariu, spinduliuotė bus net mažesnė, nei gaunate iš kaimynų.

Dar vienas niuansas kalbant apie Wi-Fi ryšį, tai kad dauguma įprastų namų maršrutizatorių palaiko ne daugiau kaip 30 vienu metu prijungtų įrenginių. Taip yra ir daugiau palaikančių, pavyzdžiui žiūrėjau Xiaomi maršrutizatoriaus aprašymą, tai ten buvo nurodytas net 128 palaikomų Wi-Fi įrenginių skaičius, bet kalbėkime apie dažniausiai pasitaikančią situaciją. Taigi, kai kiekvienam davikliui naudosime po Wi-Fi ryšio adapterį, nesvarbu, kad komentaruose akcentuojamas mažas tokių prietaisų spinduliuojamas galingumas, labai greitai užpildysime maršrutizatoriaus palaikomų įrenginių kiekį ir teks įsigyti antrą ar jau ir trečią, daug spinduliuotės skleidžiantį Wi-Fi įrenginį – maršrutizatorių, taip, kad net ir tuo atveju, kai patys prie daviklių montuojami ryšio moduliai spinduliuoja nedidelį kiekį radiacijos, vis tiek tenka susidurti su spinduliuotės didinimu dėl bevielių ryšio taškų didinimo. ZigBee atveju, gatawėjus taip pat palaiko ribotą kiekį įrangos, lygtais iki 36 vnt., bet jis vienintelis bendrauja su maršrutizatoriumi naudodamas Wi-Fi ryšį, greičiausiai tokio pat galingumo, kaip ir Wi-Fi daviklių atveju, tad mano supratimu ZigBee bendra radiacija turėtų būti be konkurencijos mažesnė. Be to, kompiuterinis duomenų tinklas paliekamas kompiuteriams, o namų automatizavimui naudojamas specialiai tam sukurtas ryšys.

Kai toks mažas radijo ryšio galingumas, gali kilti abejonių dėl ryšio stabilumo, kad prietaisų veikimas bus nepatikimas. Kadangi šią sistemą naudoju jau keli mėnesiai, galiu pasakyti, kad ji dirba tikrai stabiliai. Gal kariniams tikslams ryšio patikimumas ir būtų per mažas, bet buitinėms reikmėms, sistemos patikimumas tikrai pakankamas.

Dar grįžtant prie aukščiau nuotraukose matomų laidų raizgalynės, tai kiek aš įžiūriu, didžiąją dalį sienos užima relės, o jos ir belaidės sistemos atveju turės būti. Su belaide sistema mes išvengsime tik laidų iki daviklių. Be to, vienoje vietoje koncentruoti reles patogu, kai relės su valdikliu jungiamos laidų pagalba, o kai jos jungiamos belaidžiu ryšiu, pakankamai patogu jas išmėtyti arčiau junginėjamų taškų, taip sumažinant laidyno poreikį.

„Mi Home“ pliusas tame, jog ši įranga gali būti įdiegta bet kuriame jau seniai pastatytame name, išskyrus šviesos jungikliams reikia kvadratinių montažinių dėžučių, kurias patogiausia įsirengti darant vidaus apdailą, bet ir tai mano nuomone ne problema.

Vis tik, „Mi Home“ nepavyks pajungti prie rekuperatoriaus ir šilumos siurblio per ModBus jungtį, tad šių prietaisų nustatymus iš vieningos sistemos valdyti nepavyks. Tam vis tik reikės pasitelkti avietę, tad jos neapleisiu, tik gilinimąsi į ją nukeliu vėlesniems laikams. Ir nurodytų prietaisų įjungimą ir išjungimą, galima patikėti „Mi Home“ sistemai, bet kaitalioti darbo režimų iš vienos programos nepavyks.

Štai kodėl taip svarbu, kad visa protingo namo sistema būtų pilnai suderinama tarpusavyje, kas šiai dienai reiškia, kad visi protingo namo elementai turi būti vieno gamintojo. Kai turi 10 skirtingų gamintojų ir standartų protingo namo sistemos dalių, tai visoms joms valdyti reikia ir 10 skirtingų programėlių, kas labai apsunkina tokios sistemos valdymą, be to, kai tos sistemos tarpusavyje nedera, gaunasi, kad kiekvieno įrenginio valdymui turi statyti su konkrečia sistema suderinamus daviklius, nesvarbu, kad abosoliučiai toks pats daviklis jau stovi šalimais, bet jis suderinamas su kita sistema. O dabar, pasistatei svetainėje termometrą, ir pagal jo temperatūrą gali būti reguliuojamas ir ŠS ir rekuperatorius ir žaliuzės ir bet kas, ką dar sugalvosit. Visam šiam valdymui užtenka vieno daviklio, ir nereikia atskirai termometro statyti pajungiamo prie ŠS, ar atskiro prie rekuperatoriaus.

Kaip minėjau, mano ŠS, signalizacija ir rekuperatorius valdomi per ModBus jungtį ir tiesiogiai prie mano diegiamos „Mi Home“ protingo namo sistemos neprijungiami ir pilnai valdyti jų negalima, bet tai nereiškia, kad jų negalima integruoti į „Mi Home“ sistemą. ŠS turi du jungiklius, kuriais galima valdyti šildymo ir karšto vandens ruošimo įjungimą, vat šiuos jungiklius valdant su „Mi Home“ razetėmis per reles, vadovaujantis bet kurioje patalpoje esančiu šios protingo namo sistemos termometru galima minimaliai valdyti ŠS jį įjungiant ir išjungiant. Taip, į ŠS nustatymus neįlysite, bet jo pajungimas prie „Mi Home“ nėra sudėtingas.

Lygiai taip pat ir mano rekuperatorius, nors jis ir neturi integracijos į „Mi Home“ sistemą galimybės, bet pajungus jo “OVERRIDE“ (OVR) su „Mi Home“ razete per relę, bus galima per rekuperatoriaus meniu nustatytam laikotarpiui ir intensyvumui įjungti rekuperatorių kokioje nors patalpoje termometrui užfiksavus nustatytą temperatūrą ar drėgmę.

Taigi, daug prirašiau teorijos apie „Mi Home“ su  ZigBee belaidžio ryšio sistemos pasirinkimą, o dabar pereikim prie praktinės mano protingo namo dalies.

Vieni pirmūjų mano pirkinių be gatawėjaus, buvo termometrai. Juos pasirinkau matuojančius tepmperatūrą, oro drėgnumą ir slėgį, tikėdamasis, kad vieną patalpinus patalpų viduje, o kitą lauke, matydamas slėgių skirtumą galėsiu subalansuoti rekuperatorių. Deje, teko nusivilti. Rekuperatoriaus sukuriamas slėgių skirtumas per mažas, kad būtų fiksuojamas šių prietaisų. Koks slėgis rodomas lauke, toks ir patalpų viduje, nepriklausomai nuo to, kaip nustatinėju rekuperatorių. Bet šeip, atmosferos slėgio kitimus fiksuoja, taip, kad prietaisas veikia, bet realiai dabar tuos termometrus naudoju, tik temperatūros ir oro drėgmės monitoringui.

 

 

O šiaip, pradedant protingo namo diegimą, pirmiausiai reikia įsigyti pagrindinį valdiklį, šioje sistemoje vadinama „Gatawey“. Šiai dienai yra kelios jų versijos, viena iš jų suderinama su Apple protingo namo apsu, bet aš kaip nesu Apple produkcijos gerbėjas, apsiribojau antrąja gatawėjaus versija.

gatawey

Gatawey, kaip ir visi kiti į razetę kišami „Mi Home“ prietaisai yra su kiniško „AU“ standarto razetės kištuku. Konkrečiai gatwėjui pajungti įsigijau paviršinio montavimo razetę už ~4€.

 

 

 

Razetė kokybiška, bet vienu metu į ją gali būti įkišta tik du prietaisai. Tai sakyčiau visai neblogas sprendimas, bet vis tik brangus. Vizualiai įvertinus, razetės kontaktai atrodo pakankamai patikimai. Kitus razetės kištukus perdarinėjau atsižvelgdamas į šio žmogaus patarimus, tik kadangi 3D printerio neturiu, pirkau montuojamus kištukus ir juos perdarinėjau. Kas dėl kinietiškų perėjimų, tai jų kontaktai yra labai jau silpni, vienoje iš razečių kontaktas iš vis buvo nepatikimas, judinant razetę tai atsirasdavo tai dingdavo, taigi, kategoriškai rekomenduoju pagal galimybę jų vengti, o jungiant daugiau srovės naudojančius prietaisus kategoriškai jų nenaudoti.

 

 

 

 

 

 

Kaip matot, kontaktai visuose vos vos prisiliečia, taip kad apie didesnes sroves net nesvajokit.

Taigi, razetes perdarinėjau nurodyto youtube filmuko pagrindu:

 

 

Šiuo atveju elektrodai paimti iš vieno perėjimo razetės pilnaviduriai, o ant viršaus klijų pagalba pritvirtinau kito perėjimo plastmasine apsaugą. Įžeminimo kontaktą pradžioje galvojau nupjauti, bet vėliau pažiūrėjau, kad jis visai netrukdo įkišti kištuką į rozetę, o prietaiso viduje įžeminimo elektrodas neturi jokio kontakto su viduje esančia elektronika. Žemiau pamatysit išardyto prietaiso vaizdą.

 

 

Kitame variante prie pritaiso elektrodų tiesiogiai prilitavau elektros laidus, kuriuos vėliau su kitais laidais sujungiau kaladėlių pagalba. Įšėjimo L laidą prilitavau prie vieno iš perėjimo razečių tuščiavidurių elektrodų ir įkišau į prietaiso L skylę. N laido nejungiau, jį pasiskolinsim iš įėjimo kontakto, mums svarbu nutraukti tiktai L.

Čia tik keli razetės kontaktų perdarymo eksperimentai, bet esmę manau perduoda.

Taigi toliau šio jungiklio skerstuvės:

 

 

Šią razetę panaudojau apšvietimo junginėjimui. Pradžioje galvojau visas razetes taip perdarinėti, bet vargo išardant ją tikrai daug. Beardant, kaip vėliau pastebėjau, iš kontakto vietos išlaužiau diodą, nes jis išardžius razetę iškrito iš jos. Išlaužau, nes kaip matosi vienoje iš nuotraukų, diodas randasi prie pat krašto, ir užkišus peilį į plastmasių sujungimo vietą, bandant jas praskirti, buvo užkabintas ir išlaužtas. Diodui nieko nenutiko, įlitavus jį į tuščią vietą skirtą diodui, prietaisas veikė be priekaištų. Taigi, išlitavau visus elektrodus, vietoje jų prilitavau laidus, kuriuos vėliau jungiau kaladėlių pagalba. Išmontavau šoninį mygtuką, prie jų elektrodų prilitavau laidus, kuriuos planavau pajungti prie apšvietimo jungiklių (su spyruokle, kaip kad jungikliuose skirtuose skambučiams), bet viską sumontavus prietaisas veikė labai nestabiliai, kol galiausiai programa jį iš vis išmetė ir nepavyko jo pajungti prie sistemos. Kadangi prietaisas veikė gerai iki sumontuojant jį prie apšvietimo, supratau, kad tik jungiklio laidų prailginimas galėjo turėti įtakos. Taigi, atjungus trumpus laidelius prilituotus prie prietaiso jungiklio elektrodų prietaisas vėl pradėjo funkcionuoti teisingai. Taigi, priėmiau sprendimą laidelius užtrumpinti relės pagalba, o apšvietimo jungikliai valdo relę kuri ir perjunginėja prietaisą.

Taip pajungus apšvietimą, jis veikia be priekaištų. Po mygtuko nuspaudimo yra minimalus vėlavimas, kol šviesos įsijungs, trunkantis mažiau nei sekundę, tad naudotis netrukdantis, bet pastebimas. Taigi, šviesos veikia jungiklių pagalba standartiškai, bei galima jas valdyti protingo namo sistemos pagalba.

 

 

 

 

 

Kitoms lempoms, protingų razečių daugiau neardžiau, kaip sakiau, tai pakankamai daug vargo reikalaujanti procedūra, bei didelė rizika beardant išlaužyti detales. Vėliau užmačiau specialiai apšvietimui skirtą protingo namo relę, kurią manau tikslingiau būtų naudoti, pajungiant apšvietimą prie protingo namo sistemos. Tai gana naujas produktas, todėl ankščiau apie jį nebuvau girdėjęs. Su šiuo prietaisu daug paprasčiau pajungti apšvietimą ar kitus valdomus prietaisus, o jei jungiami du jungtukai, tai ir pigiau, be to, šį protingą jungiklį mato ir „Mi Home“ aps`sas nustatytas ant Lietuvos regiono. Vieną tokį pajungiau valdyti pirmojo aukšto padavimo ortakio elektrinį vožtuvą. Taigi, oro padavimas į pirmą aukštą pas mane automatizuotas ir valdomas per protingo namo sistemą. Užprogramuota, kad 23:30 val.  padavimas į pirmą aukštą nutraukiamas, o 7:00 vėl paleidžiamas, savaitgaliui laikus šiek tiek pavėlinant. Esant reikalui, programėlės pagalba ortakį valdau ir kitu laiku. Galite pažiūrėti išsamią šio prietaiso video apžvalgą rusų kalba.

Taip pat, noriu atkreipti dėmesį į tai, jog tas raudono laido kontaktų trumpiklis paduoda 220V į komutuojamą relių kontaktą. Jei mums reikia komutuoti kitas įtampas, tą laidelį paprasčiausiai reikia atjungti. Taigi, šį prietaisą su atjungtu trumpikliu, puikiausiai galima naudoti šilumos siurblio valdymui MiHome sistemos pagalba atjungiant/įjungiant šildymo ar karšto vandens boileryje ruošimą atsižvelgiant į MiHom temperatūros daviklių fiksuojamas temperatūras skirtinguose kambariuose ar kad ir į taimerį.

 

 

Nors šioje vietoje reikėtų stabtelėti, atkreipiant dėmesį, jog mano patirtis yra įdiegiant protingo namo produktus į jau įrengtas patalpas, kur yra įrengti jungikliai ir nėra noro jų keisti. Jei daromas pilnas remontas, arba įrenginėjamas naujai pastatytas butas ar namas, tai manyčiau daug teisingiau, jungikliams montuoti kiniškas montažines dėžutes ir į jas sumontuoti „Mi Home“ jungiklius. Relių pajungimo kontaktai matosi paveikslėlyje.

 

Originalūs „Mi Home“ jungikliai, be konkurencijos patrauklesni dėl to, kad tai ne vienas prietaisas, kaip kad mano atveju naudojami, tai ne tik relės nutraukiančios elektros grandinę, bet ir atskirai programiškai matomi jungikliai, kuriuos mano atveju reikia įsigyti atskirai. Šių razečių relės ir jungikliai yra du atskiri įrenginiai, kuriuos galima atskirti ir valdyti individualiai. Taigi, jei prie konkretaus „Mi Home“ jungiklio pajungėte svetainės lubų apšvietimą, atitinkamai jį sukonfiguravę appse, nuspaudę mygtuką jūs galite įjungti ne lubų apšvietimo, o pavyzdžiui koridoriaus ir/arba elektrinį virdulį pajungtą prie išmanios razetės, o svetainės lubų šviesą kontroliuosite su koridoriuje sumontuotu laidiniu ar belaidžiu jungikliu ar bet kuriuo kitu sistemoje esančiu mygtuku. Vieną ir tą pačią relę valdyti mes galime su neribotu kiekiu jungiklių. Taigi, originalus „Mi Home“ jungiklis, tai daug aukštesnio lygio įrenginys, nei mano aptarti ir naudojami. Mano atvejis tinka tik tuomet, kai nenorime keisti jungiklių, nors dabar galvoju, jog padariau klaidą. Jungiklius reikėjo keisti visus „Mi Home“ jungikliais, o ne žaisti su esančiais. Tam tereikėjo tik papildomai įsigyti kiniškų jungtukų montažinių dėžučių ir pačių jungiklių.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad galima įsigyti belaidžių jungiklių klijuojamų prie sienos, kurie visualiai atrodys identiškai įleidžiamiems į sieną laidais pajungtiems jungikliams.

Kalbant apie šiuos jungiklius reikėtų atkreipti dėmesį apie nulinio (angl. neutral, N) laido pajungimo galimybę. Jei iki jungiklio pravestų laido gyslų pakanka, visuomet rekomenduočiau įsigyti jungiklius su N kontaktu. Tuomet visa jungiklyje sumontuota elektronika bus maitinama neįtakojant grandinėje sumontuotos įrangos, nes jungiklis be N kontakto, maitindamas elektroniką praleis nedidelį elektros energijos kiekį per save, kaip beje ir standartiniai jungikliai su pašvietimu. Bet tai kelia tam tikrų problemų, pavyzdžiui šiuo metu parduodamos LED apšvietimo lemputės pradeda šviesti net esant labai nedideliai galiai, ir už elektrą minimaliu galingumu praleidžiančių jungiklių, tokių LED lempučių pilnai neišjungsite. Nors jos ir nešvies pilnu galingumu, bet prietemoje tikrai matysis, kad jos šviečia. Taigi, prie be N kontakto jungiklių galima jungti ne mažesnės galios nei 3W ir ne didesnės galios nei 800W įrangą, o prie jungiklių turinčių N kontaktą, galima prijungti ne didesnio, nei deklaruojamo 2500W galingumo prietaisus, neribojant galios minimumo, nors man čia man labiau panašu į 10A srovės ribą.

Kalbant apie didesnes sroves, tai buvau per protingą rozetę pajungęs ir gręžinio vandens siurblį. Siurblio galia 0,75kW, bet kaip ir kiekvienas variklis starto metu naudoja gerokai daugiau, tad pradėjau abejoti, ar srovė nesiekia maksimalaus rozetės palaikomo 10A dydžio, nes ji pradėjo nervinti, savarankišku siurblio atjunginėjimu. Daug aš ją keikiau, kol galiausiai atjungiau, kaip sugedusią, bet po kai kurio laiko buvo atnaujinta rozečių valdymo programinė dalis, padaugėjo nustatymų galimybių.

razetes_atnaujinimas

Taigi, su siurbliu, kuris be protingos rozetės buvo išjunginėjamas dar ir slėgio relės, buvo problemų, dėl ankščiau paslėpto funkcionalumo. Pastačiau tą pačią protingą rozetę, atjungęs raudonai apibrėžtą funkciją, ir mano siurblys vėl pajungtas prie „Mi Home“ sistemos, bei jau turimų „Mi Home“ vandens nuotėkio jutiklių. Išvykus kur nors tolėliau, ir pamiršus atjungti elektrą vandens tiekimui, aš tai galiu padaryti ir vėliau, iš bet kurios pasaulio vietos :). Kai tenka patirti užpylimo „malonumus“, imiesi priemonių jų pasikartojimo tikimybei sumažinti.

Kas dėl Lietuvos regiono, tai kol neįsigijau roboto dulkių siurblio, nemačiau jokios problemos naudotis aps`u nustatytu ant Kinijos regiono. Dauguma mano įsigytų protingo namo prietaisų ankščiau neveikė ant kitų regionų, kaip tik Kinijos, tad nusistačiau Kiniją, ir nemačiau tame jokios problemos. Įsigijus dulkių siurblį, jis reikalavo pasikeisti serverį į vietinį. Taigi, tuo pačiu akauntu regioną pakeiti į Lietuvą ir matai tik siurblį, bet gali valdyti jį pilnu funkcionalumu, o kai nori valdyti protingo namo sistemą, aps`e regioną pakeiti į Kinijos. Vis tik toks valdymas nesąmoningas, keliantis daug problemų, todėl atsisakiau Lietuvių regiono, Dulkių siurblį pajungiau prie Kinijos regiono ir jį valdau neišnaudodamas pilno jo funkcionalumo.

Taigi, manyčiau, kad teisingiau būtų naudoti Lietuvos regioną, siunčiantis tik Lietuvos regiono palaikančias protingo namo dalis, atkreipiant dėmesį, kad šiai dienai, Lietuvos regiono palaikomų prietaisų skaičius ženkliai prasiplėtė. Šiai dienai iš mano turimų prietaisų nepalaikomos tik protingos razetės su kinišku kištuku ir vaizdo kamera. Taigi, jei Jūs susidomėjote „Mi Home“ protingo namo sistema, tai siūlau atkreipti dėmesį į regionų palaikomus prietaisus. Man turint pakankamai daug LT regiono nepalaikomų razečių vis tik skausminga būtų atsisakyti Kinijos regiono. Lietuvoje siūlomų komplektų gatawėjai su gamykliniu lietuvišku razetės kištuku, tad siūlyčiau įsigyti jį, dasiperkant trūkstamas komplektuojančias iš Kinijos.

Konkrečiai mano protingo namo valdymo aps`as šiai dienai atrodo taip:

 

 

Turiu dar nepajungtų prietaisų.

Įterpsiu dar vieną mintį, kad visą valdymo intrefeisą galima suinstaliuoti į planšetę skirtą tik namo automatikos valdymui, kaip kad padaryta šiame video:

Įdomus skambučio funkcionalumas. Realiai skambutis man nekainavo nė 10€, nes papildomai reikėjo įsigyti tik „Mi Home“ belaidį jungtuką. Funkcionalumas jo ženkliai didesnis, nei kokiuose senukuose įsigyto standartinio varianto už ~20€. Kai kas nors paspaudžia skambučio mygtuką, aš tą pačią akimirką apie tai sužinau, kad ir kurioje pasaulio vietoje būčiau, aišku suskama ir Gatawėjus. Skambutis pakankamai garsus, net pritildytas puikiausiai girdisi visame name. Vėliau įsigijau vaizdo kamerą norėdamas ją apjungti su skambučiu, kad kam nors paskambinus iškarto gaučiau vaizdo įrašą apie tai, kas randasi prie lauko durų, bet deja, užprotestavus namiškiams, šios funkcijos pakolkas nenaudoju. Įdomu ir tai, kad skambučio jungiklis naudoja mažą plokščią batereiką, dirba nuo 2019-01-05, pradirbo visą žiemą lauke ir baterijos keisti vis dar nereikia.

Įdomus papildomas funkcionalumas. Pasiskaitęs apie tai, kaip Darau Blė panaudojo savo apšvietimą, norėdamas atkreipti savo žmonos dėmesį, kai negalėjo jai prisiskambinti ilgai „kabant ant telefono ragelio“, iškilus panašiai situacijai   „skambinu į duris“ :). Nors vėliau į skambučių sąrašą įsirašiau žinutę kažkas panašaus į šią: “Man labai reikia su tavimi pakalbėti, būk gera, atsiliepk į mano skambutį“ ir ją aktyvuoju iškilus panašiam poreikiui 🙂.

Dar apie kainą. Tai sakyčiau vienas svarbiausių niuansų, atkreipiantis dėmesį į šį variantą. Taip, šiai dienai tai labai platus įvairių daviklių, valdiklių ir prietaisų pasirinkimas, aukšta gaminių kokybė, bet kai visa tai dar už beveik nekonkurencingą kainą, tai daro šį pasirinkimą labai patraukliu. Net Gatawejų aš pirkau už mažesnę nei 22€ kainą, kas leidžia apsieiti be muitinės tarpininkų plešiančių nepagrįstai didelę pinigų sumą už savo paslaugąs, bei be PVM mokesčio. Pigesnė gal būtų  SonOff`o produkcija, bet šie prietaisai dirba WiFi ryšio pagalba, ir daviklių gama nėra tokia plati, kaip „Mi Home“ atveju, o kaip minėjau, vienu metu naudotis keliomis sistemomis iš tikrųjų yra nesąmonė. Reikia apsispręsti, ties kažkuria tai viena, arba jas apjungti pačiam prisėdus prie programavimo pasitelkiant kaip pavyzdžiui avietę.

Taigi, visi mano pirkiniai neviršijo 22€ dydžio, net kai vieną pirkinį sudarė keli prietaisai. Vat įkeliu visus savo pirkimus padarytus iki šio momento (2019-07-02):

 

 

 

Labai svarbus niuansas yra tas, kad šią sistema gali komplektuoti, kaip tik nori, pradžiai sakykim įsigyji gatawėjų ir skambučio mygtuką bendroje sumoje mažiau, nei už 30€ ir jau turi pilnavertį, pilnai funkcionuojantį variantą su daug platesnėmis funkcijomis, nei nusipirksi eilinėje parduotuvėje, o vėliau dasiperki tik tai, ko tau konkrečiai šiuo momentu reikia. Tai tikrai didelis šios sistemos privalumas.

Informacijos pildymas. Buvau nusipirkęs Xiaomi „XiaoFang“ vaizdo kamerą, kurią planavau suporuoti su skambučiu, kad kam nors paskambinus į duris būčiau ne tik informuotas apie skambutį, bet ir vizualiai galėčiau matyti skambinančiuosius. Užprotestavus namiškiams, aš jos nepajungiau, ir įjungdavau, tik ilgesniam laikui išvykdamas iš namų. Šiaip tai labai patogi kamerytė buvo, magnetinį paduką paprasta pritvirtinti prie bet kurio metalinio paviršiaus nors ir žemyn “kojom“ ar šonu, nekalbant apie paprastą pastatymą ant lygaus paviršiaus. Maitint gali nors nuo powerbanko, pigi, ir pakankamai kokybišką vaizdą fiksuojanti.

xiaofang1

Taigi, 2019m. rugsėjį įjungęs ją pamačiau, kad yra atnaujinimas, parsisiunčiau jį ir… mano kamera nedirba. Pranešimas, kad ji skirta Kinijos rinkai. Taigi, dar kartą pasikartosiu, kad teisingiausia viską pirktis, kas tinka Lietuvos rinkai, kad vėliau išvengti tokių pranešimų. Vis tik, jos užblokavimas aptikus, kad ji eksploatuojama ne Kinijoje prasidėjo 2017 metais ir aš ją įsigijęs gerokai vėliau, nei prasidėjo blokavimai kurį laiką paeksploatavau Lietuvoje iki atnaujinau Firmware.

Bandžiau ją nulaužti ir paversti normalia IP kamera. Nepatiko man jų nestandartinis valdymas ir negalėjimas pajungti prie NVR. Deja, bet pirmi bandymai buvo nesėkmingi :(.

Taigi, dar karta atkreipiu dėmesį į regionų problemą.

 

Taigi, pradžiai tiek, tikiuosi kiek vėliau šį postą papildyti.

 

Patirtis diegiant protingo namo sistemas:

 

 

 

 

Įrašo “Protingas namas” komentarai: 49

  1. Matau čia tik pradžia ilgo pasakojimo… 🙂
    Protingo namo konstravimo variantų yra daugybė.
    Mi Home toks negirdėtas truputi, gal Kinijoje populiaresnis.
    Suminėsiu galimus trūkumus, problemas kurias verta apgalvoti.
    MiHome dirba tik esant interneto ryšiui? tada blogai. Ar be interneto galima parametrus keisti?

    Tos rozetės/dėžutės yra blogis pavojingas. Kur tik yra papildomi kontaktai ten ir galima kaitimas, kibirkščiavimas. Ir šiaip nepatogu ir brangu – virš 10E vienas jungiklis? Tai labiau tinka (nuomuojamiems) butams – greitai pastatyt ir išsinešti jei išvažiuoji.
    Xiaomi protokolas ZigBee – tai jau gerai. Bet ir Wifi nėra toks siaubas kaip rašyta. Radijo laukas proporcingas duomenų perdavimo kiekiui. Wifi moduliukas ten ne filmus pumpuoja o tik kartais komandas perduoda 😉 Nuo baterijų gali veikti ne metus kaip ZigBee, bet mėnesius – tai ta pati mikroninė spinduliacija.
    “Minimalus vėlavimas, mažiau nei sekundę“ – tai jau labai ilgai. Net pusė sekundės sukelia diskomfortą. Bet manau ten trumpiau, Xiaomi gal nedarė kreivos sistemos 😉
    Spėju, dauguma vakariečių naudoja kokią populiarią HomeAssistant o Xiaomi moduliukus naudoja tik per šliuzą, kaip pagalbinius. Mi Home rodos nėra dažnas pasirinkimas.

    • Taip, su apsu gatawėjus bendrauja tik per Kinijos serverius, tad nustatyti ryšius, protingo namo prietaisų veikimo algoritmus galima tik esant internetui, bet jau nustačius, įrangos veikimui interneto nereikia, nors valdymui per apsą – reikia. Gal kada prisiversiu prie avietės prisėsti, tada interneto jau nereikės, bet šiaip, šiai dienai „Mi Home“ apsas yra labai patogus, informatyvus ir intuityvus, taip kad sėdžiu komforto zonoje ir sunku bus prisiversti iš jos išeiti, kad prisėsčiau prie avietės.

      Dėl „Protingų razečių“, tai aš jų blogiu nevadinčiau. Taip, originaliai norėtūsi naudotis tik mažai srovės naudojantiems prietaisams, bet po darbo su lituokliu, kontakto paviršių padarius garantuotą ir didelio ploto, pakankamai patikimai jie man žiūrisi ir valdant boilerio teną. Tiesa tenas pas mane 1 kW, maksimalios 2kW apkrovos nenorėčiau patikėti šiems prietaisams, nors kai išardžiau, man ten visos detalės, surinkimo kokybė pasirodė labai patikimai.

      Vis tik, kaip minėjau, kitiems mieliau rekomenduočiau dvigubą nuotolinį jungiklį, apie kurį rašiau straipsnyje. Jis ir Lietuviško regiono palaikomas ir kontaktų perdarinėt nereikės, nes laideliai sujungiami varžtelių pagalba, kaip automatukuose, tad kontaktas pakankamai patikimas turėtų būti. Mano manymu idealus variantas žiūrint iš techninės pusės. Gal tik valdymas mažiau patogus, nes pavadinimą apsse galima suteikti tik vieną visam prietaisui, o ne kiekvienam kanalui (iš dviejų) atskirai. Bet apsas nuolatos atnaujinamas, gal artimiausiame atnaujinime bus praplėstos pavadinimo suteikimo galimybės.

      Dėl WiFi tai nors ir protingo namo atveju siųstuvai dažniausiai miega, bet tuo momentu kai suveikia, spinduliuotė manau kad dešimtimis kartų viršija ZigBee variantą tokioje pat būklėje. Dar vienas dalykas WiFi atveju pagrindinis prietaisas yra maršrutizatorius, palaikantis dažniausiai iki 64 prietaisų. Nu ne, ne WiFi turėtų užtikrinti ryšį su protingo namo sistema, tai kompiuterio duomenų srautams skirtas tinklas, čia jo galios nereikia. O ir bluetooth su standartiniu iki 10m veikimo atstumu žiūrisi silpnokai, be to dėl signalo galios, mano supratimu vis tiek, lyginant su ZigBee, tai pakankamai daug galios naudojantis ryšio standartas. ZigBee šioje srityje manau be konkurencijos.

      Dėl minimalaus vėlavimo tiksliai pasakyti negaliu, nes tokių matavimų atlikti negaliu. Mano reakcijos laikas įneš per daug didelę paklaidą, kad matavimus būtų galima laikyti tiksliais, bet pojūtis, kad sujungimas vyksta greičiau, nei įsijungia vienos LED lemputės, kurias maitina „Mean Well“ maitblokis. Tas tai tikrai nervina, o „MiHome“ atveju, nepasakyčiau, kad išeinama už komforto ribų, nors vėlavimas tikrai pastebimas.

      Dėl „Mi Home“ populiarumo, tai sunku ką pasakyti, tai gana šviežias produktas, dar visai neseniai skirtas tik Kinijos rinkai, bet ir tai netrukdė šiam sprendimui sparčiai išpopuliarėti po visą pasaulį. Tik dabar plečiamas palaikymas ir kitose šalyse. Jei darbas su HomeAssistant reikalauja programavimo žinių, tai garantuoju, kad artimiausioje ateityje „Mi Home“ taps daug populiaresniu sprendimu už pastarąjį. Reatas kuris ryšis gilinti savo žinias programavime, o „Mi Home“ jau gatavas produktas. Jei perki produkciją tinkančią mūsų regionui, tai tik pajungei ir veikia. Net lituoklio į rankas imti nereikia. Valdymo interfeisas, kaip minėjau išbaigtas, patogus, informatyvus ir intuityvus. Eiliniam vartotojui labai patogus variantas, o ir kaina be konkurencijos. Nei vieno „Mi Home“ prietaiso nepirkau brangiau nei 22€, kad nereikėtų mokėti muitinės tarpininkams už išmuitinimą, nors dažniausiai po kelis prietaisus į tą kainą pavykdavo sukišti. Ne, vien kaina šį variantą daro labai, labai, labai patraukliu, o tai, kad šis variantas dar ir išpildytas pakankamai kokybiškai, mano supratimu, šį sprendimą daro vienu patraukliausiu, protingo namo pasirinkimu pasaulinėje rinkoje. Apie Lietuvą šiuo momentu net nėra ką kalbėti :). Lemonoje kiek žiūrėjau tai analogiški sprendimai kartais brangiau kainuoja, nors būtent šiuo momentu žvilgtelėjau ir nustebau, kad už tikrai patrauklę kainą išsiparduoda „CVMORE“ produkciją veikiančią ZigBee ryšiu už panašią kainą. Jei už tokią kainą nuolatos pardavinėtų, o ne išsiparduotų likučius, tikrai verta būtų susidomėti, o dabar, klausimas kaip reikės papildyti sistemą vėliau, kai Lemona šiais prietaisais jau nebeprekiaus.

      • Dėl spinduliuotės: pvz E18-2G4Z27SI Zigbee modulis yra 500mW galios – tai gal 10 kart daugiau nei populiarus wifi modulis ESP8266. Garantuočiau, jog 100 wifi moduliukų spinduliuotė mažesnė nei browsinamas telefonas ar planšetė.
        Bet su tinku, WiFi protingiems namams geriau nenaudoti, ne fengšui 😉
        Iš kitos pusės, (Xiaomi) Zigbee prietaisiukai vos ne vien su baterijomis veikia. Tai labai nepatogu.
        Zigbee be konkurencijos? Gal jau taip. Nors dar neseniai gyvesnis buvo Z-Wave.
        Beje Mi Home patarčiau neužsižaisti. Sumanys kinai užsitverti geležine siena ir pamirs tavo namas? 🙂
        Home Assistant derinimą nevadinčiau programavimu. Skriptinimas greičiau. O rudenį žadama užbaigti labai ‘user friendly’ HA versiją 1.0

  2. Nebus taip tragiška, namas nepamirs. Viskas, kas suprogramuota veiks ir toliau, negalėsiu tik su telefonu prie protingo namo pasijungti.
    Ką gi, tada būsiu išmestas iš komforto zonos, ir teks kapstyti informaciją apie OpenHUB`ą, Home Assistant ar kitas panašias programas. Tikiuosi HA 1 versija bus lengviau perprasti :).

    Beje, į klausimą ką daryti, jei nebus interneto ar jį blokuos Kinai, kaip tik atsako šis video 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=DOrCHmVjki0

    Arba va, dar vienas panašus būdas, integracija į MajorDoMo https://www.youtube.com/watch?v=KHYiCCkv8RQ&t=1244s

    Bet kaip sudėtingai viskas nusistatinėja per jas :O, ne, Mi Home originalus softas, besąlygiškai patogesnis, intuityvesnis, paprastesnis.

  3. Sveiki. Klausimėlis – ar teisingai suprantu – susipirkus ZigBee reikaliukus galima nustatyti, kad jie si stotele bendrautų ZigBee būdu? Tuo tarpu aš tarlime su stotele tarkim WiFi?

    • Ne, ZigBee reikaliukai (moduliai: valdikliai ir jutikliai) veikia tik ZigBee ryšiu.
      Tad stotelė (kontroleris) turi turėti tą ryšį. O dar svarbiau – turi mokėti bendrauti su moduliais.
      Xiaomi moduliai bendrauja tik ZigBee ryšiu. Gerai kad juos galima jungti ir prie kitų atviro kodo sistemų kurios turi ZigBee ryšį.
      Minėti moduliai su WiFi ryšiu išpopuliarėjo taip netyčia. Dažnai jie namuose DIY („Do it yourself“ red. ) gaminami 🙂

      • Neteisingai suformulavau klausimą. Susipirkus MiHome centriuką ir MiHome reikaliukus jie tarpusavyje draugauja ZigBee ryšiu?

      • Žiūrint kokius prietaisiukus susipirkai. Kaip Minėjau, Mi Home gamą sudaro WiFi, Bluetooth ir ZigBee prietaisai. Visi ZigBee prietaisai tarpusavyje bendrauja ZigBee ryšiu su vienu kontroleriu- Gatawųjumi. Gatawėjus jau bendrauja ir ZigBee ir WiFi ryšiu.

        Vaizdo kameroms reikia ženkliai didesnio pralaidumo, todėl jos dirba tik WiFi režimu, nors man jų valdymo galimybės nepatiko. Vaizdo ir pačio prietaiso surinkimo kokybė, kaip už tokią kainą yra labai gera, bet vat valdymo ir peržiūros galimybės labai ribotos – pririštos prie MiHome softo, tad nemanau, kad bus galima pajungti prie namuose pastatyto NVR įrenginio. Nors įrašą daro tiek į Mi Cloudą, tiek į SD kortelę.

    • Dzūkiška pirkia, paklausiai, kad nei aš nesupratau, nei įtariu ir Ignas ne taip suprato. Pabandysiu paaiškinti, kaip aš supratau tavo klausimą.

      Mi Home turi prietaisų, kurie veikia WiFi ryšiu, bluetoth ryšiu ir ZigBee ryšiu. Iš WiFi įrenginių turiu tik vienintelę razetę, kurią įsigijau per klaidą pirkdamas ZigBee versiją, bei vaizdo kamerą. Realiai šiems prietaisams tereikia tik kad būtų pasiekiamas WiFi ryšys. Dėl šios razetės nesu garantuotas, bet vaizdo kamera tai tikrai, prisijungusi prie WiFi ryšio kontaktuoja su kinijos serveriais tiesiogiai ir tik su jais bendrauja.

      Kai įsidiegi MiHome apsą, jame susikuri Mi Home akauntą ir su tuo akauntu jungiesi prie tų pačių kinijos serverių ir per juos valdai savo prietaisus. Tiesioginio ryšio su prietaisais nėra.

      ZigBee prietaisai jungiasi su ZigBee maršrutizatoriumi. Tokie yra Mi Home Gatawėjai. Gatawėjus turi du ryšio kanalus. WiFi ir ZigBee. WiFi jungiasi taip pat tik prie Kinijos serverių, o su ZigBee kanalu bendrauja tiesiogiai su visais ZigBee prietaisais.

      Situacija tokia, kad jai name dingtų internetas, įtariu nebūtų galimybės valdyti WiFi įrenginių, bet ZigBee veiktų, kaip suprogramuoti. Nebūtų tik galimybės prie jų prisijungti per internetą, t.y. su telefono apsu.

      Apibendrintai.
      Gatawėjus su telefonu bendrauja ne tiesiogiai per WiFi. Jis bendrauja su Kinijos serveriais. Apsas bendrauja irgi su Kinijos serveriais.
      ZigBee prietaisai bendrauja tiktai tarpusavį ZigBee ryšiu, jiems nereikia nieko papildomai, kad jie veiktų tarpusavyje. Su apsu pasijungęs prie Kinijos serverių gali juos tiesiogiai valdyti, bei užprogramuoti įvairius suveikimo algoritmus, kurių veikimui vėliau internetinio ryšio nereikės.

  4. Sveiki,
    ačiū už informatyvų straipsnį. Šioje srityje esu “žalias“ todėl norėjau paklausti ar būtų įmanoma protingo namo relę panaudoti kai apšvietimas valdomas iš kelių fizinių vietų (koridoriaus apšvietimo įjungimas/išjungimas iš abiejų galų)?

    • Taip. Jei vieną šviestuvą pajungsi per išmaniąją razetę ar, kaip labiau rekomenduočiau, prie du kanalus valdančią protingo namo relę (aš buvau nusipirkęs konkrečiai šią, bet nesiūlau pirkti konkrečiai iš šio pardavėjo, nes kaina dabar pas kitus geresnė https://www.aliexpress.com/item/33005214956.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7c6d4c4doDysbr), kitur galėsi prisistatyti kiek nori belaidžių jungiklių ir įjungti/išjungti tą lempą galėsi su visais taip suprogramuotais jungikliais. Galėsi ir vieną jungiklį miegamajeme susiprogramuoti, kad nuėjus miegoti tu jį paspaudi vienu iš trijų paspaudimo variantu ir išjungi apsoliučiai visas namuose įjungtas šviesas, bei atjungiamas razetes. Kitais dviem mygtuko nuspaudimo variantais galėsi valdyti miegamojo šviesas ar ką tik sugalvosi daugiau. Be to, bet kuriuo momentu galėsi pasikeisti prietaisus, kuriuos nori junginėti tais mygtukais.
      Bet protingo namo apšvietimo ir kitų prietaisų valdymo įdomumas yra kitame. Čia gali susivesti tau patinkančius suveikimo algoritmus, tad lemputei suteikęs proto, ją įjungti galėsi tiek su visais mygtukais, tiek atidaręs koridoriaus duris, tiek praėjęs pro judesio daviklį ir taip automatiškai įjungta lempa automatiškai galės užgesti o 1 minutės, 5 minučių, 10 minučių ar pan. Mygtukais tų lempučių valdymo galimybė išlieka, be to, visada galėsi pasikeisti, ar pasikoreguoti suveikimų algoritmus.
      Kaip dar vienas tokio automatizavimo pavyzdys pateikiamas, kai protingas langas valdo kondicionierių ar drėkintuvą. Atidarai langą ir kondicionierius nustoja vėsinti, uždarai langą – vėl pradeda.
      Arba, vonioje pasistatei belaidį ZigBee termometrą, kuris taip pat matuoja ir drėgmę. Nuėjei praustis, sukilo drėgmė ir termometras per ZigBee razetę pajungtą per relę įjungia rekuperatoriaus OVR funkciją ir taip padidina ištraukimą iš vonios, o drėgmės lygiui vėl nukritus ją išjungia.

  5. Kad nereiktų tiek daug “hackinti“, siūlau pasižiūrėti į https://shelly.cloud/

    Produktas europietiškas (Rumunų ar Bulgarų)
    Yra variantų tiek išorinėm rozetėm, tiek moduliukai kurie kišasi į jau egzistuojančias rozetes (shelly 1 pvz), tiek rėlių su DIN kurios dedasi į el. skydą.
    Jei patinka, gali naudotis jų cloud service, tačiau gali tai išsijungti ir pasilikti tik loca control per MQTT – to čia tau gali padėti avietė su HA ar bet kuom kitu
    Įmontuojami moduliukai veikia ir su tradiciniu jungtuku, t.y. gali į esamą jungtuką prisidėti mudulį ir turėti valdymas tiek per appsą/mqtt, tiek su jau egzistuojančiu jungtuku

    • Kai sau įsigijau, apie šį produktą nežinojau.

      Taip, tai visai patrauklus produktas, pagal kainą, funkcionalumą. Man kliūna tik tai, kad tai WiFi ryšio moduliukai, bet tai tikrai konkurencingas produktas ir tik besvarstantiems apie namo protą, tikrai vertas kandidatas pasirinkimui.

      • Esp8266 pagdindu visi ju moduliukai, bedrauja Mqtt protokolu per wifi. Spinduliuote tikrai maza, daugiau tefonas ar plansetes sugeneruoja 🙂

      • Papildžiau ir tekstą.

        Kadangi WiFi prietaisų veikimui reikalingas maršrutizatorius, tad vertinant bendrą spinduliuotę reikia vertinti ir šio prietaiso spinduliuotę. Būtina atkreipti dėmesį, kad signalo stiprumas turi būti pakankamas prie kiekvieno WiFi daviklio, taip, kad signalo stiprumo per daug sumažinti nepavyks.

        Sekantis niuansas, tai maršrutizatoriaus palaikomų įrenginių kiekis, kuris dažniausiai siekia apie 30. Dabar suskaičiuokit, kiek namuose yra noutbukų, planšečių ir telefonų ir kiek lieka laisvos vietos davikliams? Ar nereikės dar vieno maršrutizatoriaus įsigyti vien dėl galimybės palaikyti pakankamą WiFi įrenginių kiekį, o iš čia ir dar vienas, gana didelio galingumo spinduliuotės šaltinis. Taigi, kas liečia spinduliuotę, tai taip, WiFi protingo namo įrangos atveju, ji bus nepalyginamai mažesnė nei planšetės ar telefono, bet daviklių kiekis ženkliai didesnis, bei papildomi maršrutizatoriai spinduliuotės lygį laikys dešimtimis kartų didesnę nei ZigBee atveju, kur patikimo ryšio užtikrinimui, šalia labiau nutolusio daviklio užteks pastatyti labai mažą išspinduliuojamą galią turintį ZigBee jungiklį ar rozetę. ZigBee ryšio padengiamumas, signalo patikimumo atžvilgiu, mano name tikrai geresnis, nei WiFi signalo.

        Dar vienas niuansas yra tai, kad davikliai neapkrauna kompiuterinio tinklo duomenų kanalo, ar davikliams nereikia naudotis labai apkrautu tinklu. Kas, kad duomenų srautas nedidelis.

        Arba dar vienas niuansas, sakykime sugalvojote pakeisti maršrutizatoriaus SSID ar slaptažodį. ZigBee atveju užteks vieno prietaiso parametrus pakoreguoti, O kiek vargo bus su sakykim 100 atskirų elementų siekiančia WiFi protingo namo įranga? Na gerai, ZigBee atveju atitinkamam prietaisų skaičiui padengti reikės jau ne vieno, bet 3 prietaisų nustatymų korekcijos. Ir tik nesakykit, kad gyvenime WiFi slaptažodžio nekaitaliojat, tai saugumo atžvilgiu nepateisinama, tad negalėtų būti kaip argumentas WiFi protingo namo įrangos atžvilgiu.

        Bet kokiu atveju, man WiFi ryšys protingo namo ryšio tarp daviklių atžvilgiu ne Fengšui.

  6. Labai jau prastas wifi irenginys jeigu palaiko tik 30 prietaisu, elementarus Asus sugeba 100 ir daugiau- bandyta praktiskai. Normaliam namui nemanau jog reiketu daugiau nei 30 irenginiu automatizacijai jeigu viska darant protingai, o ne kaip papuola. Ir esminis momentas, nevisada reikia jog wifi pastoviai veiktu jeigu matuojame kazkokius parametrus kaip oro temperatura ir panasiai. Es8266 atsikelia is miego, pamatuoja ir vel uzmiega 🙂

  7. 30 palaikomų prietaisų kiekis parašytas vadovaujantis vieno specialisto straipsniu jei neklystu, šiuo https://cert.litnet.lt/2015/05/kaip-islikti-saugiam-internete-3/ . Mano pačio maršrutizatorius, pagal deklaruotas charakteristikas palaiko iki 64 WiFi įrenginių ir kaip supratau, pagal tai jis yra iš pažangesnių, tarp labiausiai paplitusių :).

    Dėl 30 daviklių manau, kad kažkas apie tiek ir turėtų būti, nors apetitas auga bevalgant. Kuo daugiau daviklių ir valdomų relių turiu, tuo daugiau variantų sugalvoju, kur dar galėčiau juos panaudoti :). O kai galimybę turi praplėsti sistemą, per vieną pirkimą išleisdamas ne daugiau 10€ -20€, tai ne labai kas ir stabdo. Tai finansiniu požiūriu absoliučiai neskausminga. Ir nesakyčiau, kad montuoju kaip papuola, o ne apgalvotai. Kaip tik, aš labai gerai apgalvoju, ką ir kaip norėčiau pasijungti ir tik po to perku įrangą to sumanymo įgyvendinimui.

    Ai dar dėl 30 įrenginių, į tą kiekį patenka ir kompiuterinė įranga, bei telefonai, o vien jie gali užimti daugiau, nei pusę palaikomų įrenginių kiekio.

    Dėl to, kad miega ir pasijungia tik tada kai reikia, tas tai taip, bet sakykim dabar intensyviai duomenis naudoja 30 kompiuterinės įrangos įrenginių, 10 protingo namo sistemos įrenginių stovi eilėje duomenims išsiūsti ir paspaudei nuotolinį šviesos įjungimo mygtuką, per kiek laiko užsidegs lemputė?

  8. Na matau sunkiai suvoki wifi veikima, tuo labiau tcp protokola 🙂 Nieks jokioje “eileje“ nestoves, nera jokio lago paspaudus mygtuko telefone ir reles suveikime. Duomenu kiekiai juokingi perduotant nuliukus ir vienetukus.

    • Tu teisus, mano žinios šioje srityje paviršutinės, tad galiu klysti, bet pagal mano supratimą, jei visi tie įrenginiai prijungti prie WiFi tinklo, tai taip ir bus kaip parašei, bet jei viršijamas maršrutizatoriaus palaikomų įrenginių kiekis, kad viršijantis palaikomų įrenginių kiekį įrenginys pasiūstų duomenis į tinklą, jei iki tol jis buvo neaktyvus, prieš tai jis turi pasijungti prie WiFi tinklo, nes maršrutizatorius bus jį atjungęs. Taigi, mano supratimu čia dar prisidės prisijungimo prie WiFi tinklo laikas, kas mygtuko nuspaudimo šviesos įjungimui atžvilgiu, gali sudaryti pakankamai nekomfortišką laiko tarpą.

      Be to dar klausimas, ar maršrutizatorius leis pasijungti naujam įrenginiui, jei jau prisijungęs maksimalus palaikomų įrenginių kiekis, kol nebus atjungtas koks nors neaktyvus.

    • Buvau teisus dėl „WiFi“ netinkamumo namo automatizavimui. Neturėjau WiFi protingo namo įrangos, tad negalėjau remtis savo patirtimi tai teigdamas, galėjau pateikti tik savo samprotavimus ir vat https://www.youtube.com/watch?v=ZsP0fBMdmsw praktinis pavyzdys patvirtinantis mano teiginius.

      WiFi atveju yra nemažas uždelsimas, kol aparatūra prisijunginėja prie maršrutizatoriaus. Kad ir kompiuteris kai pagauna ryšį juk kelios sekundės praeina, kol prisiregistruoja prie tinklo. Taip duomenų apsikeitimo greitis didelis, bet jo mums realiai nereikia, o kaip tik reikia greito prisijungimo prie tinklo, po ilgesnio atsijungimo.

      Taigi, dar kartą ir jau turėdamas praktinį pagrindimą teigiu, jog WiFi ryšys ne pats tinkamiausias pasirinkimas namo automatizavimui.

    • Siurblio valdymui, papildomai buvau pastatęs relę, bet ta pati protinga razetė vis tiek streikavo. Įtariu smegenėlės truputį pažeistos. Valdosi normaliai, bet karts nuo karto išsijungia. Specialiai vėliau testavau be jokios apkrovos, vis tiek karts nuo karto išsijungė. Kitos razetės testuotos lygegriačiai be apkrovos dirbo stabiliai, tad arba tas jungiklis brokuotas, arba apsigadino dėl didesnių startinių srovių, tad bet kokiu atveju, šiam darbui netinka :(.

      Kuo skiriasi kontaktorius nuo relės?

      • Iš principo tai tas pats, tik kontaktorius gali būti valdomas 220V, o rėlė kaip taisyklė 5V , 12V ar 24V.

      • MiHome razetės proto problema buvo išspręsta po eilinio atnaujinimo, apie tai tekstą jau papildžiau, žiūriu dar komentaruose nebuvau parašęs. Taigi, atsirado opcija “Įkrovimo apsauga – atjungti elektros tiekimą, jei ilgiau nei 30min elektra nėra naudojama“. Ankščiau ši opcija visuomet buvo įjungta ir kai gręžinio siurblio automatika atsijungdavo, razetė po pusvalandžio irgi „išeidavo pailsėti“. Po programinio atnaujinimo, atsiradus galimybei šią opciją atjungti, MiHome rozetė be jokių problemų, sėkmingai valdo mano gręžinio siurblį ir tuoj jau metai bus, kaip jokių problemų su gręžinio valdymu neturiu.
        Patogu išvažiavus iš namų ilgesniam laikui, „užsukti“ vandenį, ir tai padaryti iš bet kurios pasaulio vietos.

      • Pagrindinis skirtumas tarp kontaktoriaus ir relės yra tas, kad kontaktorius dirba su didesnėmis srovėmis, didesniais galingumais. Dar išskirtinas pritaikymas dažniasniam junginėjimui nei relės.
        Ieškojau didesnės srovės trifazės relės, sakykim atjungti visai namo elektrai. Tokios galios relių neradau, šiai paskirčiai naudotini kontaktoriai. Beje, kai kalba eina apie namo atjungimą nuo elektros tinklų, pasirodo reikia naudoti du, nuosekliai sujungtus, veikiančius identiškai, dubliuojančius vienas kitą, kad vienam sugedus, kitas suveiktų. Čia daugiau apie dviejų kontaktorių poreikį – https://www.youtube.com/watch?v=2Na3sEsARBk.

    • Laidinės sistemos tinkamos tik namo statybų ar rimto remonto atveju. Kai vidus įrengtas, laidų jau nepravedžiosi, nebent vien dėl laidų remontą pasirengę atlikti. Man toks variantas netiko, juo nesidomėjau ir negaliu nieko apie laidines sistemas pasakyti.

      Realiai, tai laidinė patikimumo atžvilgiu turėtų būti visa galva aukščiau stovinti sistema, nei belaidė, bet jei kalbėti apie tokios įrangos kaina, vis tik turiu įtarimą, kad namui ji kaip ankščiau, taip ir dabar turėtų kainuoti kažkur apie 3000€ už minimalų automatizavimą, tad tai turėtų būti labai nepigus variantas, kuris ne tik dėl laidų vedžiojimo, bet ir dėl kainos manęs nevilioja. Bendram išprusimui į tokios sistemos pristatymą tikrai nueičiau, bet kaip minėjau, man tai netinkamas variantas.

      Už sistemos reklamą pasiruošęs išklausyti šios sistemos pristatymą :).

  9. Rozetes, jungtukus ir kt. siuntei iš Kinijos ar kažkur vietoje radai pardavėją?

    • Pas mane visos razetės ir jungikliai lietuviški, pirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Tik pasistatęs ir beveik pilnai įsirengęs namą pradėjau domėtis kiniškomis prekėmis namams.

  10. Rekomenduoju labiau pasigilinti į Home Assistant.

    Mano manymu tai geriausia open source platforma išmaniam namui, kurios galimybės yra labai didelės. Tai aišku užtrunka kol supranti kas ir kaip, bet tikrai ne raketų mokslas. Pagrindiniai privalumai – nesi priklausomas nuo kiniečių ar kitų cloud servisų, taip pat viskas yra vienoje vietoje, viename bendrame interfeise.

    Aš savo namui jau esu integravęs nemažai tų pačių kinietiškų daviklių ir relių, bet pakeitęs firmware ir esu tikras, kad valdau ir matau tik aš. Šiuo metu jau valdau namo šviesas (naudoju Shelly reles, dimerius ir RBGW valdiklius jungtukų dėžutėse ir rozetėse), Garažo, kiemo vartus, kiemo vartelius, Gatvės šlagbaumą (kinietiškos relės ir RF valdiklis), Signalizacija (Paradox, integracija per NodeMCU valdiklį ESP8266 ir MQTT protokolą, matau visų judesio daviklių, langų ir durų daviklių info realiu laiku), Dujinį katilą (per OpenTherm protokolą), kambario termostatus (kinietiški BEOK), Reolink kameras, vejos laistymo sistemą (relės valdomos per NodeMCU valdiklį ESP8266) , Komfovent rekuperatorių (per Modbus), temperatūros ir drėgmės daviklius (garaže ir skalbykloje, atlieka ir termostato funkciją), LG televizorių (WebOS), Panasonic Viera televizorių, Yamaha receiverį.. Sąrašas tikrai plėsis 🙂

    Jei kam aktualu galėčiau pasidalinti savo žiniom. Gal ir padėti ar patarti konfigūruojant ar pasirenkat įrangą.

    • Dėkui už pagalbos pasiūlymą :). Šeip tai galvoju ateitį pereiti prie Open source Protingo namo platformos. Iš ankščiau, kaip ir buvau apsisprendęs apsistoti ties OpenHabu, nors girdėjau ir apie Home Assistentą. Tiesa bandžiau susiinstaliuoti openHabą į Raspberry Pi ir tuo viskas ir baigėsi :(.

      Kas dėl Mi Home sistemos migracijos, tai pačiam Mi Home gatavėjuje įdiegtą galimybė prie jo leisti prisijungti trečių šalių valdymo programoms, tik aktyvuoti tą funkcionalumą tereikia. O kai sugebėsiu susidraugauti su Open source Protingo namo valdymo programomis, manau maršrutizatoriuje galėsiu užblokuoti Mi Home gatavėjų ir prie interneto jo duomenys nebus prileisti. DHCP ir DNS serveris pas mane Raspberris, tad vidiniame tinkle Mi Home gatavėjus vis tiek veiktų.

      O kad migruosiu i OpenHab`ą ar į Home Assistant tai faktas, klausimas tik kada susikaupsiu šio žingsnio žengimui, tad pagalba tikrai pagelbėtų :).

      Beje, džiugu kad Komfoventą pavyko integruoti, neaišku dar kaip su Eldes signalizacijomis, nes dalį namo automatizavimo funkcijų paskyriau jam.

    • Labas.

      Pas mane Eldes Esim384 namų signalizacija. Gal žinote kaip ją būtų galima integruoti su HA?

      Bent matyti ar ji įjungta/išjungta minimum. Matyti daviklių būsenas, maximum.

      • Su Home Asistent net nepradėjau pažindintis taip kad negaliu nieko pasakyti. Gal atsiras daugiau, kas galėtų pagelbėti.

  11. Atgalinė nuoroda: Raspberry Pi

  12. Sveiki,

    aš taip pat šiuo metu išmanizuoju savo namą, viena didesnių problemų ELDES signalizacija (pas mane ESIM 364, bet tai nekeičia esmės). ELDES nieko gatavo veikiančio nesiūlo, Cloud interfeisų neturi (bnt jau su cloud tai pavyko nusihackinti, iš ten pasiimu viską, ką ten atiduoda), jų LAN modulis neskirtas integracijai su išmaniu namu, tai daugiau Ethernet alternatyva bendrauti su Cloud.

    Visi ELDES įrenginiai bendrauja per RS-485/Modbus interfeisą, idealu būtų ten pasijungti, bet nėra jokios techninės informacijos internete, gamintojai taip pat atsisako suteikti. O ten daug nežinomųjų – tiek interfeiso parametrai, tiek adresacija, kas po kokiu adresu guli, koks duomenų formatas.

    Čia jau reikėtų labiau advanced žinių, nei aš turiu, praktiškai startui reikėtų pasijungti gla kokį oscilografą, pasižiūrėti dažnius/interfeiso parametrus, tada bandyti capturinti, kas vaikšo, analizuoti. Jei kas nors sprendžia panašias problemas, būtų smagu pasikooperuoti, būtų labai patogu nedubliuoti judesoi daviklių, langų/durų būsenas operatyviai nusiskaityti, ir t.t.

    Tarp kita ko, kelis metus naudojau Openhab1/2, dabar perėjau prie Home Assistant. Nemanau, kad norėčiau grįžti atgal. Yra keletas dalykų, kuriems nostalgija, bet manau ateitis Home Assistant.

    • Pradėsiu nuo Home Asistent. Laužiausi nuo kurio pradėti, nagrinėjausi variatus ir lemiamas argumentas lėmęs mano apsisprendima OpenHab naudai buvo tai, jog Home Assistent reikia daug resursų, galingo kompiuterio norint padoriai paleisti sistemą. Tipo galima paleisti ir ant RPi, bet tik ant jo užkrauti galima tik minimalius poreikius. Aš bent jau pradžiai nusiteikęs automatizavimą patikėti tik RPi, ir tam nepaleidinėti jokio kito daugiau elektros energijos vartojančio kompiuterio. OpenHabas bent jau kiek rašo, su RPi dirba pakankamai neblogai. Suinstaliavęs buvau OpenHab 2, dabar suinstaliavau OpenHab 3, tai lyginant jas tarpusavyje, galiu konstatuoti ženkliai sumažėjusį atminties naudojimą, kai programos visai neapkrautos. Viliuosi, kad OpenHab3 bus visais atžvilgiais labiau optimizuotas RPi sistemai nei pirmtakas, ir galėsiu šia silpna mašina valdyti savo namų įrangą be stabdžių.

      Kas dėl ELDES, tai irgi turiu būtent šį įrenginį, specialiai pasijungiau pasitikrinti, taipogi ESIM 364 :). Na dėl namo automatizavimo aš iš vis žalias, bet kas liečia šio įrenginio valdymą, tai pirmos mintys kur galvojau žiūrėti, tai „Eldes Utility→System→Advanced→Cloud Server Setings→ Server Adres ir server port“. Kaip supratau irgi su Home assistent programa pakūrėt cloud serverį ir prie jo jungiatės su signalizacija?

      • Tiesa, aš įsigijęs Elan, tad galiu jungtis prie eldes per vietinį tinklą, nereikia niekur išeit už lokalaus tinklo ribų.

      • Home Assistant su RPI4 veikia puikiai. O dabar jau ir SSD diskas oficialiai palaikomas su RPI4 – dar daugiau greičio ir patikimumo (SD kortelės, kiek esu girdėjęs, turi tam tikrą tarnavimo laiką).

        Dėl ELDES negaliu nieko pasakyti, pats naudoju Paradox. Yra Home Assistant integracija realizuota kaip add-on, duomenis atiduota per MQTT, veikia puikiai – visos zonos, aliarmai, kita informacija – praktiškai tas pats, kas ir matosi ir standartiškai pasijungus – matosi realiu laiku, taip pat galima valdyti ir PGM’us. Jei aktualus signalizacijos valdymas per išmanų namą, manau vos ne paprasčiau būtų pakeisti centralę (~100 EUR) 🙂

    • Jei pavyks Eldes integracija su HA pasidaryti, pasidalinkit skriptais/konfiguracija “zaliems“, kurie vis dar senoviskai signalizacija priduoda 😀

  13. Viena iš pagrindinių priežasčių, dėl ko perėjau nuo Openhab prie Home Assistant, buvo atminties naudojimas. OH yra ant Java, o jai kiek duosi atminties, tiek negana. Veikė man ir ant Raspberry su 1 GB, bet nelabai patiko.

    O HA dabar užima apie 200MB RAM su nemažai integracijų. Su 500GB telpa dar plius InfluxDB, Grafana, MQTT. Daugiau integracijų, daugiau galimybių. Neagituosiu, kiekvienam savo.

    Dėl ELDES cloud, tai aš padaręs, kad kas minutė suveikia skriptas, kuris cloud’e apklausia visą info ir atiduoda į MQTT, o HA iš MQTT pasiima. Bet ten matosi tik tie dalykai, kurie matosi su programėle. Tuo tarpu norėtųsi visų zonų būsenas matyti tiesiai iš centralės, ką galima pamatyti su ELDES Utility.

    Dėl ELAN, tai skirtumas tik tas, kad greičiau/paprasčiau su ELDES Utility pasijungti, bet nuo to HA ar OH duomenų nepamato.

    Mano idėja panaši, kaip čia padaryta:
    https://github.com/tanelvakker/eldes-cloud-api

    • Dėl ELDES negaliu nieko pasakyti, pats naudoju Paradox. Yra Home Assistant integracija realizuota kaip add-on, duomenis atiduota per MQTT, veikia puikiai – visos zonos, aliarmai, kita informacija – praktiškai tas pats, kas ir matosi ir standartiškai pasijungus – matosi realiu laiku, taip pat galima valdyti ir PGM’us. Jei aktualus signalizacijos valdymas per išmanų namą, manau vos ne paprasčiau būtų pakeisti centralę (~100 EUR) 🙂

    • Šeip tai turiu įtarimą, kad su ELDES Utility → System → Advanced → Cloud Server Settings arba Remote Server Settings galima būtų kažką sukonfiguruoti.

  14. Manęs irgi laukia galvos skausmas dėl signalizacijos 🙂 Jau baigiame įsirenginėti savo namą ir pirmas dalykas bus apsaugos sistemos įsirengimas. Internete nemažai skaičiau apie GSM signalizacija, įdomu būtų išgirsti iš jau turinčių tokią apsaugą pas save, kokie atsiliepimai. Ar lengvai veikia, ar nebūna kad netyčia įsijungia nei iš šio nei iš to? Norėtųsi turėti rimtą namų apsaugą, valdomą GSM ryšiu.

Parašykite komentarą