Darbai nestoja – baigtas putplasčio klijavimas

Po žiemos, atšilus orams persikėlėm su darbais į lauką ir baigėme klijuoti putplastį aplink langus.

Buvo nebaigti apklijuoti pirmo aukšto langai, kadangi žaidimas su jais reikalavo labai daug laiko, ir darbui su jais pastoliai nebūtini, tad juos praleidus, iki žiemos pradžios, buvo užbaigtas klijuoti visas likęs namo putplastis ir apklijuoti antro aukšto langai. Tada atidavus pastolius persikelta į namo vidų.

Taigi, putplasčio klijavimas prasidėjo taip :).

Vitrinoje jau buvau nupjaustęs metalinius langus laikančius kampus, kai susizgribau, kad neturiu visai nuotraukų apie tai. Taigi, sekančiose nuotraukose matosi, nupjauti kampai su “bulgarke“, nes pasikankinus pusvalandį su rankiniu pjūkliuku ir pasistūmėjus tik kelis milimetrus į priekį, supratau kad ne viską išeina padaryti, taip kaip norisi. Su “bulgarke“ pjaunant, perkaitinamas metalas, todėl metalas labiau linkęs rūdyti. Be to, pjaunant “bulgarke“, metalas labai stipriai įkaista ir jei jis liestųsi su putplasčiu, jį aplydytų ir kyla gaisro pavojus. Mano atveju, kontaktas buvo tik su PUR, tad karščio baimės kaip ir nebuvo. Tiesa, perspėjimas, dirbant su “bulgarke“ apsaugojau visus paviršius išskyrus stiklą, tikėdamasis, kad stiklas iš pakankamai “tvirtos“ medžiagos, tad žinokit jog aš klydau. Apsaugoti nuo drožlių ir kibirkščių reikia ir stiklą. Grįžtam prie kampų. Nupjovus su “bulgarke“, juos nudažiau rūdis stabdančiais dažais prieš slepiant juos putplastyje.

Šioje nuotraukoje matosi, kaip prileidinėjau putplastį prie rėmo. Matosi, kad prie rėmo ir poliuretano putų pradžios klijuota su Poliuretaniniais klijais, o toliau – cementiniais. Poliuretaniniai klijai puikiai prisiklijavo tiek prie poliuretano, tiek prie lango PVC rėmo, kai reikėjo viena putplasčio plokštę atplėšti, plyšinėjo putplastis o ne atplyšo ties klijavimo vieta.  Atkreipkit dėmesį. kad nors tarpas pas mane, tarp putplasčio ir klijuojamo paviršiaus (mano atveju PUR putos) buvo labai nelygus, ir prispaudus putplasčio plokštę klijai retai ištrykšdavo per viršų. Viršutinę siūlę aš visiems priklijuotiems putplasčio lakštams kruopščiai užkamšydavau. Tai mano supratimu būtina operacija, siekiant išvengti oro konvekcijos tarp putplasčio lakštų ir klijuojamo paviršiaus, kuri stipriai sumažina “kailinių“ šilumos saugojimo savybes. Situacija ta pati, kaip šaltą vėjuotą dieną tik su vilnoniu megztuku. Nors megztukas ir “šiltas“, bet vėjas nesunkiai šiluma “nupučia“.

DSC01333

Čia kelios nuotraukos iš tolimesnės darbų eigos. Matosi su įkaitinta vielute išpjautas didelis nuolydis palei langus. Šis nuolydis leidžia vizualiai “sumažinti“ apšiltinimo sluoksnio storį žiūrint iš patalpų vidaus, taip pat leidžia didesniu kampu pilnai išnaudoti saulės energiją žiemos metu. Už šią idėją ir jos realizavimą, išsakytus gyvo bendravimo metu, esu dėkingas Bangų Namo blogo autoriui. Langų arkas išpjausčiau labai panašiai, kaip pavaizduota šiame Youtube filmuke.

Kadangi esu klaustas apie palangių montavimą, pateikiu kelias nuotraukas ir iš to, kaip jas montavau aš. Jos sumontuotos ne pagal “gamintojo rekomendacijas“, tad jei sugalvosit kopijuoti mano sugalvotą  montavimo metodiką, Jūs prisiimate visą su tuo susijusią riziką patys ;).

Na ir paskutinis darbas susijęs su putplasčio montavimu, buvo fasado apšiltinimo pažeminimas. Kadangi fasado apšiltinimo storis pas mane 30cm, o cokolio 20cm, tai pamato apšiltinimas po fasadu palindęs 10cm. Taigi, su įkaitinta viela iš atliekų išpjoviau 10cm x 10 cm pailgas kaladėles ir jas klijuodamas poliuretaniniais klijais nuleidau apšiltinimo sluoksnį per 10 cm.  Armuojant, fasado kampą sutvirtinome nulašėjimo profiliu, Taigi dar kelios nuotraukos.

Tiesa, tokį pat nulašėjimo profilį, lygiai taip pat, kaip matosi pritvirtinta fasado apačioje, pritvirtinau ir ties kiekvieno lango arkos viršumi. Fasado tinkuotojai, man padarė pastabą, jog ties langais jie sumontuoti neteisingai, kad jie turi būti montuojami nukreipiant “snapelį“ ne žemyn, bet į išorę. Vis tik aš su jų pastaba nesutinku. Mano supratimu, fasadą tinkuoti žinoma, kad paprasčiau esant snapeliui į išorę, bet nulašėjimo funkciją snapelis gali atlikti tik būdamas nukreiptas į apačią.

Putplastį aplink langus ir fasado apačioje baigiau klijuoti pavasario pabaigoje ir pirmomis vasaros dienomis.

Tai šiam kartui tiek.

 

Įrašo “Darbai nestoja – baigtas putplasčio klijavimas” komentarai: 7

    • Apačioje putplastis pjautas 7cm nuo krašto, o šoniniai ir viršutinis kampai 9cm nuo krašto. Putplasčio storis 25 cm bet, kadangi langai išnešti, ties langais putplasčio storis bus mažesnis, putplastis skaptuotas. Kadangi ant langų rėmo prie pat stiklo paketo krašto, apie 2cm buvo skirta Ejot langiniam profiliui su tinkliuku, tai dabar kampas ties langu po tinkavimo toks: tinko paviršius ant putplasčio, ties langu nuo lango nutolęs ~25 cm, kampas nuo lango atsitraukęs ~11cm į šoną. Su matematika jau 20 metų nedraugauju, kampą išsivesk pats :).

  1. Sveiki. Ar patys šiltinote namą ar samdėte? Ieškome specialistų, kas apšiltintų pamatus ir sienas bei panašiai langus padarytų. Jei turite ką rekomenduoti, būčiau dėkingas 😉

  2. Pries siltinant nama reikejo pasikonsultuoti su specialistais, meistrais, nes kiek matau – vien klaidos, tiesiog baisu, kas siltina nama be langu? Na ok buna tokiu atveju, bet reiktu pasidomet, kaip tai padaryt teisingai! Dabartiniu atveju, kai jau armuotos sienos vienos lygios plokstumos neisgausi! Antras dalykas, kas cia per palanges? Ar kadanors yra teke matyt teisingai sulankstyta palange? Su tokiais blogais neklaidinkit zmoniu, sekmes!

    • su specialistais? ok, tai čia gal turėjot omenį save? Tai žinokit, su tokiais specialistais, kurie net nesugeba įvardinti, kas blogai padaryta, o tik aiškina, kad viskas blogai, aš ne tik pats nesitarčiau, bet ir kitiems nerekomenduočiau tartis.

      Dėl sienos lygumo išgavimo, tai iškart matosi, koks tamsta specialistas esat. Jūs turbūt net nežinot, kad armuotės tinklelis turi persidengti 10cm. Taip išeina, kad pagal jus, armuojant pagal gamintojų rekomendacijas, neįmanoma nutinkuoti lygių sienų. Klausykit, jūs bent vidurinį išsilavinimą turit, skaityti mokat? Tai būtinai paskaitykit oficialias rekomendacijas, kaip reikia armuoti sienas.

      Visiems kitiems noriu pasakyti, kad tikrai neklausykit tokių “specialistų“ kaip kad konkrečiu atveju “Don“. Specialistai man ir nulašėjimo profilį įrodinėjo, kad reikia pritvirtinti kitaip. Jei iškils klausimų, geriau pasiskaitykit gamintojų rekomendacijas, o ne klausykit tokių specialistų.

      Dėl palangės, tai būtent mano sumontuotos palangės yra tokios, kokias visi montuos nuo rytdienos, tas kurias jūs įsivaizduojate lankstąs, visas išsivystęs pasaulis jau vakar nustojo lankstyti.

      • Tokių apsiši*usių specialistų pilnas svietas, padaro tris fasadus ir jau viską žino, tiesa tik tai kaip jiem liepė daryt.. O ar ten teisingai, ar su logika nesipyksta jiem neįdomu.. Paskui persamdė dar du nieko nemokančius ir jau brigadą turi, tai išvis specialistas patampa 😀

Parašykite komentarą