Internetas

Nuo pat pradžių ieškojau geriausio interneto sprendimo savo namo vietovėje, kur net mobilus ryšys ne ypatingai gerai “traukia“, o apie šviesolaidinio interneto paslaugas tai iš vis tik pasvajot galima. Buvau pabandymui paėmęs “Mezon“ “WiMax“ maršrutizarių (tada šis operatorius dar neteikė LTE ryšio paslaugų), bet užlipęs ant stogo ir nepagavęs jokio signalo gražinau įrenginį. Nusprendęs naudotis mobilių operatorių paslaugomis ir išbandęs kelias korteles, apsistojau ties “Tele2“ operatoriumi ir 2014 m. rugsėjį įsigijau “Huawei 593u-12“ maršrutizatorių.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad nors manasis modelis ir palaiko “FDD 2600Mhz“ dažnį, bet  “Mezon“ teikia paslaugas tik “TDD 2600Mhz“, todėl, jei sugalvosiu pereiti pas šį tiekėją, turėsiu keisti ir maršrutizatorių.

Dažnių dalijimo FDD (angl. Frequency Division Duplex) – ryšys organizuojamas dažnių dalijimo būdu, kai atsisiuntimas vyksta vienu dažnių ruožu, o išsiuntimas kitu dažnių ruožu. Tarp šių ruožų numatytas 190 MHz apsauginis dažnių ruožas.

Laiko dalijimo būdu organizuoto abipusio ryšio TDD (angl. Time Division Duplex) kryptys naudoja tą patį dažnių ruožą, tačiau skirtingais laiko tarpais. Perdavimas ir priėmimas vyksta pakaitomis. Bendra ciklo trukmė 10 ms. Tarp perdavimų aukštyn ir žemyn paliekamas apsauginis laiko tarpas.

Kadangi maršrutizatoriaus vidinių antenų signalo neužteko 3G signalo priėmimui, o GPRS ryšio kokybė jau seniai nieko netenkina, ant stogo išsikėliau “Lemonoje“ nusipirktą logoperiodinę anteną ir naudojausi pakankamai kokybišku 3G ryšiu.

a7041

Nors kai maršrutizatorių įsigijau, Tele2 ir teikė 4G ryšio paslaugas, deja, bet jos teikiamos buvo keliuose miestuose, kurių tarpe Vilniaus nebuvo.  Gal po metų naudojimo žaisdamas su maršrutizatoriaus nustatymais ir įjungęs automatinį prisijungimo režimą buvau maloniai nustebintas, kai maršrutizatorius užtikrintai prisijungė prie 4G ryšio tinklų. Kadangi apie Tele2 pradėtą teikti 4G ryšį Vilniaus mieste nebuvo tekę girdėti, nuėjau į jų tinklapį ir radau kad visai neseniai šis ryšys buvo pradėtas tiekti ir Vilniaus ribose.

Dabar kai rašau šią žinutę, 4G ryšiu savo name jau naudojuosi virš metų. Įdomu tai, kad su mano ankščiau įsigyta logoperiodine antena 4G ryšys buvo ne ką geresnis nei su vidine, bet ženkliai geresnis, nei 3G su logoperiodine antena. 3G ryšys ir toliau su vidine antena nebuvo gaudomas. Atitinkamai darau išvadą, kad 4G ryšys yra skvarbesnis. Kadangi 4G ryšio kokybė ir su vidine antena ir su lauko antena buvo vienodas, nematydamas prasmės toliau gaudyti žaibus su ant stogo iškelta antena, ją nuėmiau ir toliau eksploatavau maršrutizatorių su vidinėmis antenomis.

Vis tik ryšio kokybė nebuvo ypatingai gera, pingas retai būdavo geresnis nei 40, o greitis svyravo tarp 5Mb/s ir 8Mb/s. Va, rašydamas žinutę padariau testą:

greitis

Greitis, kaip ir pakankamas, per Youtube prastesnės raiškos filmuką gali pažiūrėti be išankstinio atsisiuntimo, bet, kai žinai, kad galima geriau, norisi tai ir turėti. Pradėjau domėtis sprendimais leisiančiais pagerinti ryšio kokybę. Taigi sužinojau, kodėl mano išorinė antena neužtikrino didesnio greičio nei vidinė. 4G ryšys naudoja dvi tokias pat antenas vienu metu, vieną vertikalios, kitą horizontalios poliarizacijos. Taip vienu metu palaikomi du ryšio kanalai, kas leidžia pasiekti didesnį greitį. Ši technologija vadinasi MIMO, tad jei prireiks antenų 4G ryšio maršrutizatoriui, ieškokit arba MIMO technologijos antenas, arba susiraskite dvi antenas suderinamas su ryšio bendrovių dažniais, vieną pastatykite vertikaliai, kitą horizontaliai ir nukreipkite į stipriausią ryšį užtikrinantį siųstuvą.

Svarsčiau variantą įsigyti antrą tokią pat logoperiodinę anteną, kokią jau turėjau, bet užkliuvo tai, kad jos deklaruota, dažnių juosta pakankamai siaura (800MHz-2170MHz), ir jei sugalvosiu pereiti prie “Mezon“, vėl reikės pirkti naują anteną, nes šis operatorius teikią paslaugas tik 2600Mhz dažnių juostoje.  Tele2 ryšį maniškė antena  apima nepalaikydama tik  2600Mhz, tad nors ir nepilnavertiškai, bet dirbs. Tele 2 palaikomi dažniai: 2G ryšio 900/1800, 3G UMTS 900/2100 MHz. 4G LTE 800/1800/2600 MHz. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad didesnio dažnio (2600Mhz) radijo bangos gali užtikrinti didesnį interneto greitį, bet jos prasčiau sklinda didesniais atstumais, tad tikėtina, kad didesniuose miestuose ryšio tiekėjai labiau orientuojasi į 2600Mhz dažnį, o užmiesčiuose, kur didesni atstumai iki ryšio stulpų, didesnis akcentas daromas ant 800Mhz/1800Mhz dažnių.

a7041

Internete susiradau patikslintą Tele2 800Mhz dažnių diapozoną 811–821 MHz ir 852–862 MHz.

UAB „Bitė Lietuva“ laimėjo teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) iš 791–801 MHz ir 832–842  MHz suporuotos radijo dažnių juostos.UAB „Omnitel“ laimėjo teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) iš 801–806 MHz ir 842–847 MHz suporuotos radijo dažnių juostos (blokas Nr. 3) ir radijo dažnius (kanalus) iš 806–811 MHz ir 847–852 MHz suporuotos radijo dažnių juostos.UAB „Tele2“ laimėjo teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) iš 811–816 MHz ir 852–857 MHz suporuotos radijo dažnių juostos (blokas Nr. 5) ir radijo dažnius (kanalus) iš 816–821 MHz ir 857–862 MHz suporuotos radijo dažnių juostos

Plačiau: http://vz.lt/archive/article/2013/10/11/isdalinti-4g-dazniai-bitei-atiteko-dazniai-su-ipareigojimais#ixzz4DRowCFnR.

Iš čia matom, kad Tele2 800Mhz dažnių diapozone 811–862 MHz antenos stiprinimas pakankamai geras ~7.5Db, 1800Mhz diapozone tikėtinas stiprinimas silpnesnis – truputį virš 5Db. Kadangi mano teritorija ne miesto sąlygose, tad labiau reikėtų orientuotis į 800Mhz diapozoną, kuriame ši antena ir geriau stiprina.

Vis tik dar vienas niuansas, be 2600Mhz nepalaikymo. Šios antenos kaina šiam momentui 24.62 € . Užkliuvo tai, kad Aliexpress galima nusipirkti MIMO standarto anteną vos už $13.98. Aišku, kyla klausimas, koks jos stiprinimas, nes deklaruotas šio žaisliuko 35Db stiprinimas, tai greičiausiai sudėtas kelių dažnių diapozonų stiprinimas (pav. 791 ~ 821 MHz 3Db, 832 ~ 862MHz 4Db / 1710 ~ 1785MHz 3Db / 1805 ~ 1880MHz 2Db / 2500 ~ 2570MHz 4Db / 2620 ~ 2690MHz 3Db plius, kaip standartiškai būna produktuose iš Kinijos – bonusas iš lempos ~50%). Bendroje sumoje ir susidarytų tie deklaruoti 35Db, bet realiai aprašymo apie šių antenų stiprinimą niekur neradau, tad dabar galima tik spėlioti.

Papildysiu šį jau trijų metų senumo įrašą (2019-08-15). Pavyko užtikti minėto pavyzdžio anteną už mažiau nei 4€ (vat kaip stipriai jos atpigo ir štai kokia reali jų kaina 🙂 ). Deklaruotas stiprinimas truputį mažesnis, nei buvo deklaruojamas ankščiau – „tik“ 28dB, bet pagal išvaizdą, tai absoliučiai ta pati antena, kuriai ankščiau buvo garantuojami 35dB. Taigi, grynai „mokslinio tyrimo“ vardan nepagailėjau tokios pinigų sumos, nusipirkau ir gyvai pratestavau šį stebuklą :).

Norėčiau atkreipti dėmesį į vidinę mažosios antenos sandarą. Ten nufotografavau savo antenos vidurius, bei Aliekspres`e radau išdarytą tokią pat anteną bet jau su kitokiais viduriais. Abiem atvejais akivaizdžiai matosi, jog abu antenų laidai pritvirtinti tuose pačiuose taškuose, tad apie MIMO realiai galima pamiršti. Tai ne MIMO antenos.

Visas antenas testavau tame pačiame kambaryje, kaip ir stovėjo maršrutizatorius. T.y. jos testuotos pastato viduje, signalą silpnino namo sienos.

Integruota maršrutizatoriaus „Huawei B525S-23A“ antena rodė tokias signalo stiprumo reikšmes:

  • RSRQ: -17dB
  • RSRP: -104dBm
  • SINR: 6dB

„28dB“ Kiniška antena už nepilnus 4€:

  • RSRQ: -16dB
  • RSRP: -106dBm
  • SINR: 4dB

Dvi ~7.5dB – 5dB Elpa.lt antenos (apie kurias bus kalbama šiek tiek žemiau), sumontuotos viena vertikaliai, kita horizontaliai, taip organizuojant MIMO standartą:

  • RSRQ: -14dB
  • RSRP: -92dBm
  • SINR: 3dB

Šių parametrų reikšmės:

  •  RSRQ  – Rodantis priimamo nešančiojo signalo kokybę (Quality ). Reikšmė paprastai būna nuo -19.5dB (bloga) iki –3dB (gera))
  • RSRP – Rodantis priimamo nešančiojo signalo stiprumą (Power). Reikšmė paprastai būna nuo –140dB (blogas) iki -44dB (geras))
  • RSSI– (Received Signal Strength Indication) jis apibendrina RSRQ ir RSRP reikšmes, tad jei matomas šis parametras į tuos du galima nežiūrėti.
  • SINR– Rodantis vertinamo signalo ir triukšmo lygio santykį. Jei signalo ir triukšmų stiprumas būtų vienodas, reikšmė būtų 0dB, jei triukšmai būtų stipresni nei signalas, tai reikšmė būtų neigiama, kai signalas stipresnis už triukšmus, tai reikšmė teigiama. Pas mane, kai signalas buvo pakankamai geras reikšmė būdavo apie 7dB, kai prastesnis apie -2dB.

LTE-Signal-Strength

Ta pigioji antena signalą gaudė panašiam lygyje, kaip ir integruota modeme. Nors interneto greitis atrodė prastesnis. Priežastis paaiškėjo, kai išardžiau anteną ir paaiškėjo, kad tai ne MIMO antena. Kai su Elpa.lt antenomis youtube žiūri HD raiška be jokių problemų, su ta pigiaja antena internetas vos vos kruta, ką jau kalbėti apie youtube. Jų įsigijimą galima pateisinti nebent tuomet, jei norima anteną iškelti pav. už lango. Nors Elpa.lt tokiu atveju stiprintų vienareikšmiškai geriau, bet toji pigi yra labai maža, ir estetinis jos vaizdas geresnis, bet jei norite rimtesnio stiprinimo, ieškokit geresnių antenų už tą „mažylį“. Vis tik, jei jau susigundysit šiuo mažyliu, norėčiau atkreipti dėmesį į tai, jog tai ne MIMO antena, tad realiai tokių mažų antenų reikėtų dviejų, o tuos antrus laidus iš antenos reikėtų pamiršti.

Šis testas dar kartą patvirtino seną rusišką posakį, “ant sandėliuko parašyta „penis“, o ten malkos“. Nėra toje mažoje antenoje deklaruotųjų 28dB, oi nėra :).

Taigi, buvo iškilęs klausimas, kokią anteną įsigyti ir čia buvau užklausęs patarimo. Dėkui niuniauskui už greitą atsakymą su tikrai gera nuoroda. Jo pasiūlyta Elpa.lt pirmiausiai sudomino patrauklia kaina, konkuruojančia su produktais iš Kinijos (deja, bet šiai dienai 2017 m. Elpos antenos kaina jau nėra patraukli, apie tai šiek tiek žemiau). Logoperiodinėmis antenomis aš pasitikėjau labiau, nes su jomis esu pažįstamas ir žinau, kad jos tikrai veikia. Be to maloniai nudžiugino gražios antenos stiprinimo skalės. Ši antena  labai gerai stiprina kaip tik tame diapozone, kuriame ir reikia norint gero 4G ryšio, priešingai nei mano seniau turimoji. Ankstesnės nors ir platesnis stiprinimo diapozonas, bet geriausias stiprinimas yra man neįdomiame diapozone, o mane dominančiame, kaip minėjau  ~7.5Db ir 5Db. Elpos antenoje 800Mhz dažnių diapozone stiprinimas panašus ir yra – virš 7Db, o aukštesniuose dažniuose 1800Mhz ir 2600Mhz – siekia ~10Db. Taigi dirba visuose trijuose mane dominančiuose dažniuose ir stiprina pakankamai gerai. Nieko keisto, ankstesnę anteną įsigijau, kai dar 4G ryšys tik, tik ateidinėjo į Lietuvą, tad ir projektuota buvo labiau orientuojantis į 2G ir 3G darbinius dažnius, o šią panašu, kad suprojektavo jau pritaikydami ir 4G ryšiui. Beje, pirkdamas pabendravau ir su asmeniu suprojektavusiu tą anteną :). Taigi, nusipirkau lietuvišką prekę, už tikrai labai konkurencingą kainą net lyginant su kinietiškomis.

Kadangi jau turėjau vieną anteną, iš pradžių buvau nusprendęs neišlaidauti ir iš Elpos įsigijau tik vieną, kurią sukomplektavau su jau turima. Taigi, grįžau namo ir išbandžiau namų sąlygomis. Gautas rezultatas maloniai nudžiugino, tandemas veikė pakankamai neblogai.

testuojamas tandemas

Viršutinė antena senoji “Lemonoje“ įsigyta nepalaikanti 2600Mhz dažnio, o mažesnioji apačioje iš Elpos.

greitis

Užkliuvo prastesnis pingas, bet atkreipiau dėmesį, kad skiriasi serverių adresai, su kuriais susijungiama testuojant. Pagalvojau, kad gal tai gali turėti įtakos, tad pabandžiau pakeisti serverį ir rezultatas nudžiugino, pingas daug geresnis :).

greitis

Ankščiau bandžiau surasti geriausią signalą sukiodamas anteną ir žiūrėdamas į modemo tinklapyje rodomą signalo stiprumo indikaciją. Prasukęs aplink, suradęs kelias pozicijas į kurias nukreipus signalo stiprumo skalė padidėdavo, paleisdavau interneto greičio testą ir pasilikau prie didžiausio greičio pusės. Aukščiau nurodyti testų rezultatai yra būtent tokiu būdu nustatytos antenos atveju.

Visai neseniai iškilus problemų su ryšiu, į mobilų telefoną pasrsisiunčiau kelias programas rodančias informaciją apie artimiausius ryšio retransliavimo stulpus ir viena iš jų OpenSignal buvo būtent ta, kurios man ir reikėjo. Ji parodė tikslią kryptį iki retransliatoriaus bokšto, su kuriuo mobilus telefonas turėjo stipriausią signalą. Su šios programos pagalba, pakoregavęs antenos kryptį gavau tokį rezultatą:

6141395212

Antena vis dar namo viduje, nes ant stogo lipti su paprastomis kopėčiomis jau nenoriu, o stacionarių, kurias, beveik prieš metus bandžiau užsakinėti e-metalurgija.lt, vis dar neturiu pagamintų, tad dabar ši problema sprendžiama teisme. Vat kas būna, kai ką nors darai ne pats, o bandai užsakyti pas tuo besispecializuojančius. Bet ne apie tai aš norėjau pasakyti :), situacija ta, kad antenos vieta visais trim atvejais nepasikeitusi, pasikeitė tik antenos kryptis, bei lauko sąlygos. Nepamenu, kokios sąlygos buvo, kai dariau pirmesnius testus, bet pastarąjį kartą testą bedarant, sąlygos buvo idealios, lietaus, galinčio blokuoti signalą nebuvo, švietė saulė, tad tikėtina, jog visa drėgmė ant medžių lapų, po naktį iškritusio lietaus bus išdžiovinta. Taigi, kai nustatinėsite antenos kryptį, pasinaudokite tam skirtomis programomis :).

Gal po metų ekspluatacijos dviejų skirtingų antenų, nusprendžiau įsigyti antrą tokią pat anteną iš Elpos, kad abi antenos būtų vienodos. Po pakeitimo, ryšio kokybė ir atitinkamai interneto greitis šiek tiek pagerėjo. Vis tik, užkliuvo, kad Elpoje pasakė, kad ta antena jau pabrango, ir jos kaina virš 20 € (o reikia dviejų, tad bendra kaina virš 40€). Nebūčiau iš anksčiau turėjęs pirmosios, tai dviejų antenų už tokią kainą tikrai nebūčiau pirkęs. Taigi, tų antenų šiai dienai jau negalėčiau rekomenduoti, kaip gero pasirinkimo. Taip, jos ryšį stiprina pakankamai, bet kaina šio produkto, jau nėra tokia patraukli, kokia buvo ankščiau, o ir stiprinimas nors ir neblogas, bet ir ne pats geriausias, tad galima surasti ne ką prastesnių variantų už patrauklesnę kainą, arba už panašią, geriau stiprinančių.

Papildomos literatūros sąrašas:

 

Įrašo “Internetas” komentarai: 6

  1. uzbek i Elpa ir partneriai, Gerosios Vilties g. 5,LT-03147, Vilniuje. Ten vyriokai konstruoja antenas, tame tarpe ir 4G. turetu tau pasiulyti paruosta sprendima.

  2. Iš Kinijos siuntimas nemokamas gal nebus 🙂
    O šiaip iš patirties: lygiai 2Mbs (bet nei gramo mažiau) pakanka žiūrėt youtube HD kokybe – ši specialiai tokiai spartai suoptimizuota.

  3. O gal jūs galite pasidalinti žiniom kaip vyksta antenos prijungimas su maršrutizatoriumi? Teo internetas Kaune kur aš gyvenu, kolkas siūlo paprastą internetą, šviesolaidinis dar nėra pravestas. Norėčiau lygiagrečiai išbandyti ir mobilų ryšį ir pasilyginti greitį, bet kažkaip abejoju ar paprasto maršrutizatoriaus antenos pakakas sugaudyti gerą ryšį. Todėl ir klausiu taip.

    • Konkrečiai mano maršrutizatoriuje, iš tos pusės, iš kurios jungiasi tinklo kištukai, viršutinėje dalyje yra dangtelis uždengiantis du antenos lizdus. Pirmiausiai nuimamas tas dangtelis ir prie tų lizdų paprastai, pirštais prisukami anten-ų/os laido gale sumontuoti SMA antgaliai.
      vat taip

  4. Buvau pasiėmęs Mezon modemą ryšio pabandymui pajungiau dvi išorines antenas ir sugebėjau pasiekti tokius makismalius greičius savo name:
    Parsisiuntimas ~10Mb/s
    Išsiuntimas ~1Mb/s
    https://www.speedtest.net

    Toks maksimalus greitis deklaruoijamas ir Mezon svetainėje, jei paslaugos teikiamos ne gero ryšio zonoje, o manasis namas kaip tik ne gero ryšio zonoje ir yra, bet tokiu atveju ne išduodama įranga pabandymui, o atvažiuoja Mezon darbuotojai pastato išorines antenas, jas nukreipia į Mezon siųstuvus ir jei ryšio kokybė atitinka reikalavimus kurie tokiu atveju yra parsisiuntimas 10Mb/s, išsiuntimas 1Mb/s, tuomet įranga paliekama ir sutarties nutraukimas tampa keblus, o jei neužtikrinamas toks greitis, tada susirenka savo įrangą ir išvažiuoja. Manęs netenkino tie deklaruoti greičiai blogo ryšio zonoje, bei keblumai sutarties nutraukimo, jei paaiškės, kad geresnio interneto greičio nepavyks pasiekti, tad nusprendžiau pats pratestuoti standartinę įrangą su pajungtomis išorinėmis antenomis palaikančiomis Mezon dažnius. Taigi, išbandžiau ir sugebėjau išpešti tik tai, ką realiai būtų sugebėję ir Mezon darbuotojai, bet toks interneto greitis manęs netenkino ir atsisakiau pabandymui paimto modemo. Tele2 4G interneto ryšys mano vietovėje su išorinėmis antenomis daug geresnis.

    Toliau atsakymas į užklausima apie kokias antenas geriau naudoti norint pagerinti Mezon internetinio ryšio kokybę.

    Kas dėl Mezon antenų, tai jei kalbėti ne apie seniau naudotą “WiMax“ technologiją, kuria interneto ryšį “Mezon“ teikė anksčiau, o apie dabartinę “LTE“, tai teikiamos paslaugos man rodos 2400-2600Mhz dažnių ruože, tad antena turi būti suderinta šiam dažniui ir jos stiprinimas svarbus tik šiam dažnių diapozonui. Anteną reikia rinktis atsižvelgiant į stiprinimą šiame diapozone. Kokie 3Db bus labai mažai, o 7Db-10Db jau visai padoriai, turėtų užtekti. Aš naudojau jau ankščiau įsigytas kryptines Elpa antenas aprašytas straipsnyje aukščiau, kurių stiprinimas tame dažnių ruože yra pakankamai geras.

    Dėl MIMO, tai technologija leidžianti padidinti ryšio pralaidumą. Jei ankščiau, televizijai būdavo naudojama tiktai viena poliarizacija – vertikali arba horizontali (antenos turi būti pastatoma horizontaliai arba vertikaliai), tai 4G standarte naudojamos abi poliarizacijos vienu metu, tad reikalingos arba dvi paprastos antenos suderintos konkrečiam dažniui, viena iš kurių pastatyta vertikaliai, o kita horizontaliai, arba viena MIMO standarto antena, kurioje realiai yra dvi antenos. Bet kokiu atveju iki modemo turės ateiti du antenų laidai.
    Pažiūrėk http://www.modemas.lt/4g-lte-antenos kur su MIMO.

    Jei modemas yra ir maršrutizatorius kartu, tai standartiškai jame bus du išorinių antenų pajungimo laidai, gali būti paslėpti po dangteliu, kurį būtina nuimti prieš pajungiant antenas.

    Jei modemas yra paprastas USB pirštelis įkištas į tokius modemus palaikantį maršrutizatorių, tuomet visai kita situacija. Tuomet maršrutizatorius nė prie ko, reikalas tik pačiam USB modeme. Nors būna USB modemų su išorines antenas leidžiančiais pajungti lizdais, bet realiai išorinių antenų pajungimo galimybės labiau teorinės nei praktinės.

    Dažniau naudojami reflektoriai leidžiantys šiek tiek sustiprinti ryšio stiprumą USB modeme.

    Geras savadarbio reflektoriaus iš palydovinės televizijos reflektoriaus pavyzdys.
    https://www.veikia.lt/zinynas/aparatura/karas-dl-mezon-decibel-pirmajam-miui-ginkluojams-palydoviniu-reflektoriumi

Parašykite komentarą